Sojaschroot was ooit een bijproduct in de soja-industrie, maar sojaproductie vindt nu voor het grootste deel plaats voor de veehouderij. - Foto: Twan Wiermans
In dit artikel
De aandacht voor plantaardige voedsel is groot. Dat ontgaat ook de veevoersector niet. De toeleverende sector van de veehouderij ziet het als een ontwikkeling die veel reuring veroorzaakt, bijvoorbeeld in (sociale) media.
Milieu-impact per eenheid voedingswaarde meten
Hij pleit dan ook voor het meten van de milieu-impact per eenheid voedingswaarde in plaats van per kilo voedsel, om zo een eerlijk beeld te krijgen van de relatie tussen duurzaamheid en gezondheid. âZwangere vrouwen, zieken, ouderen, jonge kinderen; zij hebben allemaal meer eiwit en bijvoorbeeld ijzer nodig dan de minimale dagelijkse behoefte. Er zitten grote verschillen in eiwit en plantaardige eiwitten zijn veelal lager in kwaliteit. Dit vraagt om voorzichtigheidâ.Gezondheid is net zo goed een duurzaamheidsaspect, waar we te weinig over nadenkenVolgens Leroy wordt de verkeerde terminologie gebruikt. âHet gaat om zoveel meer dan eiwit alleen. Er zitten veel belangrijke micronutriënten in dierlijke producten die vaak niet in plantaardige vervangers zitten. We moeten ons afvragen: komt vermindering van dierlijke consumptie ook niet met een sterk risico? Gezondheid is net zo goed een duurzaamheidsaspect, waar we te weinig over nadenken.â Met de Dublin Declaration willen de wetenschappers een kritische massa genereren die een andere kant van de âeiwittransitieâ laat horen. âHet consolideren van stemmen is belangrijk, want het is een moeilijke dialoog geworden met weinig ruimte voor het verhaal van de veehouderij, hoe genuanceerd dat ook is.â
Verandering veehouderij nodig om te verduurzamen
Volgens Leroy is er wel verandering in de veehouderij nodig en moet worden nagedacht over verduurzaming. Onderzoekers Dorien Van Wesemael en Marta Lourenço, verbonden aan het Belgische onderzoeksinstituut Ilvo onderzochten de milieu-impact van het (deels) vervangen van soja door andere plantaardige grondstoffen en presenteerden hun resultaten tijdens het congres. âSojaschroot was ooit een bijproduct in de soja-industrie, maar sojaproductie vindt nu voor het grootste deel plaats voor de veehouderij. De reden dat soja zoân geliefde grondstof is voor veevoer is de kwaliteit. Als we soja willen vervangen door andere grondstoffen moeten we onder andere rekening houden met een stabiel aanbod, prijs, kwaliteit en anti-nutritionele factorenâ, aldus Dorien van Wesemael.Kijken naar vervangers soja in veevoer
Om soja te vervangen en dezelfde voedingswaarde te krijgen, is een combinatie van verschillende grondstoffen nodig. De onderzoekers keken naar het verschil in impact op de groei en voederconversie bij varkens tussen soja en de andere grondstoffen. Ze constateerden weinig verschil in groei en voederconversie. Wel was er een aanzienlijk verschil in CO2-impact. Die was bij de niet-sojagrondstoffen lager. Bij pluimvee was er wel minder groei en een slechtere voederconversie, maar ook een lagere CO2-impact. âMisschien moeten we toe naar een systeem waarin we niet altijd focussen op prestaties als groei, maar op andere indicatoren zoals CO2-impactâ, zo stelden de onderzoekers.Samenwerken met ketenpartners om te verduurzamen
Vanuit de zaal kwam de vraag: âhoe gaan we dat dan communiceren en wie gaat hiervoor betalen?â. De vraag bleef onbeantwoord, maar duidelijk werd dat de aanwezige jongeren wel openstaan voor verduurzaming. Dat moet samen met ketenpartners gebeuren. Zo bleek onder andere voedingsproducent Zwanenberg samen te willen werken met de voersector. Duurzaamheidsmanager Eva Jansen stelde dat ze graag met de bedrijven wil onderzoeken hoe de CO2-impact van hun vleesproducten omlaag zou kunnen. Terwijl Zwanenberg vol inzet op vega(n) producten en naast ieder product in het assortiment een vega(n) variant heeft, âblijft het een vleesverwerkend bedrijfâ, aldus Jansen. Al met al wil de producent zijn CO2-impact verlagen, deels door de inzet op vega(n) producten en deels door de inzet op verduurzaming van het vlees. âZodat we uiteindelijk meer mensen kunnen voeden met een lagere CO2-footprintâ.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst