Brood-afdeling bij een Jumbo-filiaal. Foto: ANP
Jumbo introduceert deze week broden die gemaakt zijn met oud brood als ingrediënt. Hiermee wil Jumbo verspilling van broden tegengaan.
Dagvers voorverpakt wit en volkoren brood dat terugkomt uit de winkels wordt verkruimeld, water en desemcultuur worden toegevoegd, waarna het in speciale ketels zich ontwikkelt tot een voordeeg. Dit wordt als ingrediënt gebruikt voor de ‘Brood van Brood’ knipbroden.
Eerste retailer
Het nieuwe brood bestaat voor 2 tot 3% uit het desem gemaakt van het oude brood. Het principe van oud brood als ingrediënt in nieuw brood is niet nieuw, maar Jumbo is naar eigen zeggen de eerste retailer die deze werkwijze toepast. Als het initiaitef succesvol is, wil de supermarktketen ook oud volkoren- of meergranenbrood gaan gebruiken. ‘Als blijkt dat consumenten bewust voor dit product kiezen en er positief over spreken, dan beschouwen we de pilot als geslaagd’, aldus Jumbo.
De supermarkt introduceert het brood in de Verspillingsvrije Week, die loopt van 1 tot 7 september