Skip to content

Kaas maken zonder koeien?

De oprichters van het bedrijf Those Vegan Cowboys vinden plantaardige kaas niet te eten. Daarom willen zij de koe vervangen door een bioreactor.

Updated on:
Column
Innovatie
Foto: Duo Foto premium

Foto: Duo Foto

De Nederlandse kaas staat internationaal hoog aangeschreven. Er zijn veel verschillende soorten kaas die niet alleen verschillen in leeftijd en samenstelling, maar ook in productiewijze.

De totale Nederlandse kaasproductie kwam in 2020 uit op bijna 1 miljoen ton en daardoor is Nederland qua volume de vierde kaasproducent in Europa. Verreweg de meeste kaas wordt gemaakt van koemelk. De melkveehouderij heeft het moeilijk. Dat komt door de stikstofcrises, hoge energie- en grondstofprijzen, en de steeds hogere eisen aan dierenwelzijn en milieu.
Het doel is om over vijf jaar op grote schaal koeloze kaas te maken
Sommige ondernemers zien het produceren van plantaardige vegan kaas als de oplossing voor deze problemen. De oprichters van het bedrijf Those Vegan Cowboys vinden die kaas niet te eten. Daarom willen zij de koe vervangen door een bioreactor. Het doel is om over vijf jaar op grote schaal koeloze kaas te maken op basis van precisiefermentatie van gras en koemelkeiwitten. In hun laboratorium bouwen zij via genetische modificatie de DNA-code van koemelkeiwit in bepaalde schimmels. Daardoor kunnen deze schimmels caseïne maken voor de productie van harde kazen.

Genetische modifcatie

Voor mensen die daarbij denken aan genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja, benadrukt het bedrijf dat niet de caseïne zelf genetisch gemodificeerd is maar alleen de schimmels die het juiste signaal geven om de productie in gang te zetten. In theorie zou iedere boer straks een bioreactor kunnen aanschaffen maar dat is niet de bedoeling omdat de investering te groot zal zijn. Het bedrijf wil graag met de boeren samenwerken en ze ‘meenemen’ in het verhaal.
Het gaat om de vraag of er ergens in het gehele proces genetische modificatie is gebruikt
Ik denk dat de huidige EU-regelgeving een groot probleem zal vormen voor de hoogtechnologische productie van koeloze kaas. Het doet er voor de EU namelijk niet toe dat caseïne niet zelf genetisch is gemodificeerd, het gaat om de vraag of er ergens in het gehele proces genetische modificatie is gebruikt. Ook de verlaging van veehouders tot alleen maar leveranciers van gras is een gemiste kans voor een alternatief verdienmodel voor die boeren die zonder koeien kaas zouden willen maken.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research