De consumptie van kaas in de 25 EU-landen nam sinds 2010 met 13% toe naar 9,9 miljoen ton. - Foto: Canva
In dit artikel
De kaasproductie in België is jaarlijks zo’n 130.000 ton. Kenniscentrum West, een informatieportaal van het provinciebestuur West-Vlaanderen, omschrijft België met een Europees marktaandeel van 1,23% als een kaaslilliputter binnen de kaassector.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de buurlanden. Duitsland is met een productie van 2,2 miljoen ton Europa’s grootste kaasproducent. Frankrijk volgt met 1,9 miljoen ton. In Nederland kwam de kaasproductie in 2019 uit op 891 miljoen kilo.
Gemiddelde Europeaan eet in 2025 16 kilo kaas
De consumptie van kaas in de 25 EU-landen nam sinds 2010 met 13% toe naar 9,9 miljoen ton. Een gemiddelde Europeaan consumeerde in 2017 gemiddeld 14,2 kilo kaas, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Statista. Naar verwachting stijgt dit door tot 16 kilo in 2025. De verschillen tussen landen zijn echter groot. België bevindt zich met 14,1 kilo per inwoner in de middenmoot.
Kaasproductie België: 152.000 ton in 2017
De Belgische kaasmarkt vertoont twee tendensen: een stijging van de productie en een stagnatie van de afname en consumptie. De binnenlandse kaasproductie in België, inclusief smeltkaas, nam tussen 2005 en 2017 toe met 40% naar 152.000 ton. In het segment harde en semi-harde natuurkazen was sprake van een verdubbeling in volume van 49.000 naar 103.000 ton. Afgelopen twee jaar nam vooral de productie van cheddar en smeltkaas af. In het jaarvolume van 130.000 ton zat in 2019 voor 24.000 ton aan smeltkazen. Het gaat hier om bewerking van basiskaas die in grote mate uit het buitenland komt.
De groei van de Belgische kaasproductie is terug te zien in de gestegen exportcijfers van 131.900 ton in 2005 naar 251.000 ton in 2019. De binnenlandse afzet bleef tussen 2005 en 2018 hangen op eenzelfde niveau van rond de 218.000 ton. Dit cijfer is inclusief kaas die in industriële producten is verwerkt.
Uit cijfers van Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) blijkt dat het thuisverbruik in 2005 nog boven de 16 kilo per inwoner lag, maar in 2018 daalde naar 14,1 kilo. Deze neerwaartse trend is volgens de auteur mogelijk te verklaren door nieuwe eetgewoonten.
Milcobel de grootste Belgische kaasmaker
Milcobel is met een geschatte jaarproductie van ruim 83.000 ton de grootste kaasmaker in België. De landbouwcoöperatie heeft productielocaties in Langemark (mozzarella en cheddar) en in Moorslede (consumentenkazen). Ook heeft Milcobel al sinds 2009 een aandeel van 20% in de Waalse kaasmakerij Herve, de vijfde grootste speler in de Belgische kaasproductie. Na Milcobel volgt met een volume van 9.000 ton de producent van geitenkaas Capra, onderdeel van de Franse coöperatie Eurial, in Halen.
Op de derde plaats staat met een volume van 4.600 ton Fromunion in Passendale, onderdeel van het eveneens Franse Savencia. De fabriek in Passendale was trouwens ook nog lange tijd in handen van Campina. In 2007 verkocht de Nederlandse coöperatie de fabriek door aan Bongrain, het huidige Savencia.