Foto: Canva
In dit artikel
Het kabinet wil meer investeren in cellulaire agricultuur (precisiefermentatie en kweekvlees), omdat het wil dat het een belangrijke rol gaat spelen in de voedselproductie. Dat staat in de Kabinetsvisie op Biotechnologie.
In de kabinetsvisie staat dat Nederland de voorloperpositie die het nu heeft moet vasthouden. “Het is noodzakelijk dat we in Nederland en Europa innovaties op dit gebied sneller op de markt krijgen. Om minder afhankelijk te zijn van andere landen en om concurrerend te blijven in de wereld,” valt te lezen in de visie. Het kabinet stelt hierin dat het wel dat biotechnologie een belangrijke rol gaat spelen in de voedselproductie.
Er is nog geen nieuwe investering aangekondigd in de visie. Er wordt verwezen naar de €60 miljoen die in 2022 is toegezegd.
Gras voor humane consumptie
In het bijzonder wordt het gebruik van laagwaardige gewassen, zoals gras, en zij- en reststromen genoemd. Biotechnologie maakt het mogelijk om deze gewassen geschikt te maken voor humane consumptie
Ruimte in de wetgeving verkennen
Daarnaast zegt het kabinet toe te gaan onderzoek te doen naar ruimte in de huidige wet- en regelgeving om innovaties versneld op de markt te brengen. Er komen meer mogelijkheden voor proeverijen. En Nederland gaat zich inzetten om het draagvlak voor biotechnologische innovaties in Europese lidstaten te vergroten. Eén van de opties die verkent wordt is de inzet van ‘regulatory sandboxes’. Dit is in navolging van het Verenigd Koninkrijk, waar start-ups wetenschappers en regelgevers samenwerken om nieuwe standaarden en richtlijnen te ontwikkelen voor gecultiveerde voedingsmiddelen. Het doel is om het goedkeuringsproces te versnellen.
Lees ook: Biotech cruciaal in de eiwittransitie