Landbouwminister Schouten in de Tweede Kamer. Foto: ANP
In dit artikel
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet oneerlijke handelspraktijken.
Hoewel de Kamer eerder een debat wilde voeren over de wet, is mede door de beperkte vergadermogelijkheden vanwege corona en de aankomende verkiezingen besloten het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen. Daarmee heeft de Kamer geen wijzigingen in de wet aangebracht en wordt de wet die landbouwminister Carola Schouten heeft opgesteld ongewijzigd doorgestuurd naar de Eerste Kamer.
Zestien handelspraktijken verboden
In de Tweede Kamer is vrijwel iedereen van mening dat de boeren een eerlijke prijs voor hun product moeten krijgen en dat zij als kleine partij beschermd moeten worden tegen eventuele oneerlijke praktijken van grote, vaak gecentreerde afnemers. In de wet worden zestien handelspraktijken verboden die nu nog wel eens voorkomen in de voedselketen, zoals het op korte termijn annuleren van afname van bederfelijke producten door de afnemer of het eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden als prijs, volume of kwaliteitsnormen door de afnemer.
Enige haast geboden
Ook worden afnemers verplicht om bederfelijke landbouw- en voedingsproducten binnen dertig dagen te betalen. Bij de behandeling van de wet is enige haast geboden, omdat het de Nederlandse implementatie is van de Europese richtlijn over eerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen. Deze regeling moet uiterlijk 1 mei van dit jaar in de Nederlandse wet zijn opgenomen.