Bedrijfspand van Koppert Cress in Monster. Foto: Peter Roek
Werkgevers hebben een aanzienlijk fiscaal voordeel voor het verstrekken van gezonde lunches. Ook Koppert Cress kan daarvan gebruikmaken. Dat zegt staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga).
Tweede Kamerlid Wybren van Haga vroeg opheldering over de naheffing van â¬Â 40.000 die tuinbouwbedrijf Koppert Cress kreeg voor de uitgebreide groentelunches voor zijn personeel. Die werden bereid door een chef-kok. Rob Baan, de directeur van Koppert Cress in Monster, kwam in juli met een petitie in actie om de politiek te bewegen een onbelaste gratis gezonde werklunch mogelijk te maken. Hij ageert tegen de wet uit 1964, die een gratis maaltijd aan medewerkers beschouwt als loon in natura. Over de waarde van die lunch moet de medewerker dus belasting betalen. De gratis lunches die Koppert Cress sinds 2016 heeft verschaft, komen Baan op een belastingschuld van een ton te staan.
Rechtbank in Den Haag
âDie wet is ouderwets en moet anders worden geïnterpreteerd of herzienâ, vindt Baan. Die andere interpretatie, die een gezonde lunch gelijkstelt aan het ter beschikking stellen van veilige arbeidsomstandigheden en weghaalt uit de sfeer van beloning, is aan de rechter. De rechtbank in Den Haag ging niet mee in die andere interpretatie. Baan stuurde daarom aan op herziening van de wet uit 1964. Hij vroeg de Tweede Kamer om goed werkgeverschap te belonen of belasten. Werkgevers zouden met een gratis gezonde lunch hun werknemers fitter kunnen houden en dat is nuttig en logisch, zowel uit oogpunt van volksgezondheid als van economie. Voor de teelt en handel van groente en fruit zou de onbelaste gratis lunch bovendien een flinke impuls kunnen zijn.
Behoorlijke fiscale ruimte
Vijlbrief beschrijft de behoorlijke fiscale ruimte die werkgevers hebben met een voorbeeld van een werkgever die altijd een fruitmand heeft staan voor zijn personeel, ter waarde van â¬Â 1 per werknemer per dag. Daarnaast verstrekt hij een gezonde groenterijke lunch ter waarde van â¬Â 12,50 per dag zonder hier een bijdrage voor te vragen van het personeel. Vijlbrief: âDe werknemer krijgt in dat geval loon in natura ter waarde van â¬Â 13,50 per dag. Hiervoor krijgt hij gezond eten en heeft hij bovendien zelf geen kosten voor zijn lunch en tussendoortjes. De fruitmand wordt in principe op nihil gewaardeerd voor de loonbelasting en de lunch op â¬Â 3,35.â
214 lunches op jaarbasis
De staatssecretaris berekent op jaarbasis 214 lunches. Vijlbrief: âDan worden deze gewaardeerd op 214 x â¬Â 3,35 = â¬Â 716,90 op jaarbasis. Terwijl de werknemer feitelijk ter waarde van 214 x (â¬Â 12,50 + â¬Â 1) = â¬Â 2.889 aan gezond eten krijgt van zijn werkgever. Stel de werkgever heeft hiervoor nog â¬Â 400 vrije ruimte beschikbaar, dan wordt slechts â¬Â 716,90 â â¬Â 400 = â¬Â 316,90 belast tegen 80% eindheffing: â¬Â 253,52.â Dat is het bedrag per werknemer in dat geval.
Medeauteur: Ton van der Scheer
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij