Foto: Canva
In dit artikel
Uit een pilot op 26 kinderdagverblijven in Noord-Limburg blijkt dat als kinderen dagelijks groente aangeboden krijgen en beloond worden voor het eten ervan, de groenteconsumptie flink omhoog gaat.
Dat meldt Brightlands Campus Greenport Venlo. Peuters moeten volgens de richtlijn minstens 50 tot 100 gram groenten per dag eten, maar dat lukt vaak niet. Een reden hiervoor is dat kinderen groente vaak niet lekker vinden.
Een pilot met Groenteboxjes
Supermarktketen Aldi en leefstijltransitienetwerk JOGG werken sinds 2018 samen om een gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge kinderen te bevorderen. Hieruit rolde een pilot met Groenteboxjes waaraan de 26 kinderdagverblijven in Noord-Limburg hebben deelgenomen om de groenteconsumptie van jonge kinderen stimuleren. Bijna 600 kinderen deden mee aan de pilot. Opvoeders en pedagogisch medewerkers kregen praktische handvatten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van de kinderen, thuis en op het kinderdagverblijf. Het programma bevatte ook praktische materialen om groente op een leuke manier onderdeel te laten zijn van de dag op het kinderdagverblijf.
We zagen dat de groenteconsumptie onder de jonge kinderen door het dagelijks aanbieden van groente in combinatie met een beloning voor het eten ervan significant omhoog was gegaan
Universiteit Maastricht onderzocht het effect van het programma. Britt van Belkom, onderzoeker bij de leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo, voerde het onderzoek uit. âKinderen deden op een speelse manier ervaring op met het dagelijks eten van groente zoals komkommer, tomaat, wortel, paprika, radijs en bloemkoolâ, vertelt Van Belkom. âWe zagen na drie maanden dat de groenteconsumptie onder de jonge kinderen door het dagelijks aanbieden van groente in combinatie met een beloning voor het eten ervan significant omhoog was gegaan.â
Groenteconsumptie met 32% toegenomen
Het onderzoek is uitgevoerd onder drie groepen kinderen tussen de twee en vier jaar: een groep waarin groente elke dag werd aangeboden en beloond, een groep waarin groente elke dag werd aangeboden zonder beloning en een controlegroep, waar de kinderen geen groente en geen beloning kregen. Van Belkom: âWe zagen dat in de controlegroep de groenteconsumptie was afgenomen. Bij de kinderen die wel groente kregen, maar geen beloning, was de consumptie met 10% toegenomen. Bij de groep die én de groente én de beloning kreeg, was de groenteconsumptie met maar liefst 32% toegenomen.â
Op jonge leeftijd groente eten
Op jonge leeftijd groente leren eten is belangrijk, omdat daarmee kans groter is dat kinderen later groente blijven eten. âHet is inmiddels wel bewezen dat het eten van voldoende groente de kans op obesitas, hart- en vaatziekten en kanker kan verlagen. Door vroeg te starten met het eten van groente, is de kans groter dat kinderen zich later ook een gezonde leefstijl aanmeten.â
App met voedingsadviezen
Een vervolgstap vanuit de leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid op de Brightlands in Venlo is de ontwikkeling van een Juvenile Anti-obesity App: een app die voedingsadviezen geeft aan jongeren die kampen met overgewicht en obesitas. âDus niet meer fysiek naar een diëtist, maar gewoon aan de slag via je telefoon. We starten binnenkort met een pilot bij twintig gezinnen om te kijken of dit werkt.â
De Groenteboxjes gaan ook verder: nu het succes van het programma wetenschappelijk is aangetoond, willen Aldi en JOGG het verder uitrollen. De ambitie is om het project uit te rollen in de rest van Nederland.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst