PHW Group is een van de grootste pluimveeslachterijen in Europa. - Foto: ANP
In dit artikel
De Duitse PHW Group, een van de grootste pluimveeslachterijen in Europa, richt een nieuw ingrediëntenbedrijf op voor vleesvervangers. PHW wordt meerderheidsaandeelhouder in VTEC Ingredients dat in de Duitse deelstaat Beieren zijn vestiging krijgt.
VTEC Ingredients zal zich bezighouden met de inkoop, biotechnologische verwerking en productie van grond- en hulpstoffen voor de productie van plantaardige vlees- en visvervangers. Het bedrijf zal samenwerken met de bestaande productontwikkelingsafdelingen binnen PHW Group, met als doel het huidige productassortiment van alternatieve eiwitten te verbeteren en nieuwe producten toe te voegen. Daarnaast belevert het voor een deel PHW voor de productie van vlees- en visvervangers. Ook is het de bedoeling dat VTEC producten gaat maken die gebruikt kunnen worden bij de productie van kipproducten.
“Met deze samenwerking laten we eens te meer zien dat we consequent ons bedrijfscredo van ‘groei door diversiteit en visie’ volgen en dat we de groei van onze bedrijfssegmenten gevogelte en alternatieve eiwitbronnen op complementaire wijze implementeren”, legt Marcus Keitzer, bestuurslid voor alternatieve eiwitbronnen bij de PHW Group, uit.
GroenlandGroup
PHW Group, dat in Nederland eigenaar is van GroenlandGroup (waar pluimveeslachterij Esbro onder valt) startte in 2018 een bedrijfsonderdeel Alternative Protein Sources. Het bedrijf stelt sindsdien te werken aan een ‘competetieve keteninfrastructuur’, analoog aan en complementair aan het hoofdsegment pluimvee. “In de toekomst willen we ons succesvolle verticale integratiemodel overdragen van de pluimveesector naar de sector van alternatieve eiwitbronnen”, aldus Keitzer.
PHW ook in kweekvlees en precisiefermentatie
PHW werkt, naast plantaardige eiwitten, ook aan kweekvlees. Zo heeft het een samenwerking met het Israëlische kweekvleesbedrijf SuperMeat.
Update 31-07-2024: Het bedrijf voegt dit jaar een nieuwe tak toe aan het portfolio die zich richt op fermentatie en precisiefermentatie. Het bedrijf wil hiermee ingrediënten gaan produceren zodat de vleesvervangers clean-label worden. Het wil bijvoorbeeld methylcellulose vervangen. Marcus Keitzer, bestuurdslid van de alternatieve eiwitten tak, zegt tegen Cultivated X: “Ons lange termijn doel is om voedsel te produceren dat zo natuurlijk mogelijk is, zonder chemische toevoegingen. Om technische uitdagingen hierin te overkomen, zien we precisiefermentatie en biotechnologie als een grote sleutel.”