Foto: DPA
In dit artikel
Volledig plantaardig is niet de heilige graal voor een gezonder en milieuvriendelijker eetpatroon. Kleine veranderingen in voeding kunnen ook al grote voordelen opleveren voor de gezondheid van mens en milieu. Dat schrijven wetenschappers in Nature Food.
Niet alleen grote veranderingen, maar ook kleine wijzigingen in voedingspatronen kunnen aanzienlijk bijdragen aan de verbetering van gezondheid van mens en milieu. Dat ontdekten wetenschappers in onderzoek naar ecologisch duurzame voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen. Hiervoor zijn bijna zesduizend Amerikaanse voedingsmiddelen onder de loep genomen en vertaald naar minuten meer of minder te leven.
Urgentie
De urgentie van verandering is helder, schetsen zij. Voedingskeuzes, menselijke gezondheid en ecologische duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden via voedselproductie en -consumptie. Overconsumptie van voedsel dat schadelijk is voor de gezondheid en het te weinig nuttigen van voedsel dat bijdraagt aan de gezondheid, zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidslast in de Verenigde Staten. Ook leidt een slechte voedingskeuze tot hoge uitstoot van broeikasgassen, druk op grond en landbouwgerelateerde luchtverontreiniging, die weer slecht is voor de gezondheid van mensen.
Transitie naar gezondere keuzes
Intussen groeit de bevolking en neemt de vraag om voedsel toe. Reden temeer om een transitie te maken naar gezondere keuzes met een lagere milieulast. Maar het schrappen van alle dierlijke producten is ingrijpend en daardoor minder haalbaar. Ook is deze grote ingreep misschien niet zo noodzakelijk als eerder werd aangenomen. Kleine, gerichte aanpassingen leiden tot een haalbare en krachtige strategie.
Kleine aanpassingen
Zo blijkt dat het dagelijks vervangen van slechts 10% van rood en bewerkt vlees door groente, fruit, noten, peulvruchten en zeevruchten al aanzienlijke gezondheidsverbeteringen opleveren voor de mens (plus 48 minuten te leven) en bovendien de CO2-voetafdruk met 33% verkleinen.
Gezondheidsindex
Hoe (onge)zond voedsel is, hebben onderzoekers in beeld gebracht met een gezondheidsindex (Heni). De impact op gezondheid is vertaald naar âminuten levenâ en een kleur. Dit systeem is goed vergelijkbaar met de Nutri-Score, die waarschijnlijk volgend jaar in Nederland wordt doorgevoerd. Consumenten zien in een oogopslag of een product vooral gezond (groen) of minder gezond (rood) is.
Aanneembare verbanden nog onvoldoende bewezen
De Heni, waarin ook de milieu-impact is meegenomen, is een index in ontwikkeling. Bepaalde aanneembare verbanden zijn bijvoorbeeld nog onvoldoende bewezen, zoals het positieve effect van kalium op hart- en vaatziekten. Ook het effect van voedselbewerkingen, zoals koken, is er niet in opgenomen. Hiervoor zijn meer gegevens nodig. Dan worden de voedingsaanbevelingen concreter en kunnen ze leiden tot gedragsverandering bij de consument. Zeker als variabelen als smaakvoorkeuren, betaalbaarheid en gezinssamenstelling kunnen worden meegenomen.
Overheidsbeleid
De index kan een rol gaan spelen in overheidsbeleid; welke voedingsmiddelen moeten worden gepromoot en welke ontmoedigd? Het kan helpen om consumenten duidelijk te informeren over gezonde voeding. De onderzoekers hopen dat hun werk bijdraagt aan de overgang naar gezonde en duurzame voedingspatronen, waarbij steeds één voedingsmiddel per keer wordt aangepast.
Verminderen van watergebruik
Het verminderen van watergebruik is een factor die apart wordt benoemd in de onderzoeksresultaten. Die valt namelijk nog tegen bij een optimalisatie op basis van de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen. Dat benadrukt het belang van duurzame voedselproductiesystemen met productietechnieken die de waterefficiëntie verbeteren. Dat is een aspect dat in andere studies zou moeten worden uitgewerkt.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp