Skip to content

Kleinere volumes in levensmiddelenindustrie

Het volume van de productie in de levensmiddelenindustrie zal 1% kleiner zijn dan in het afgelopen jaar. Dat schrijft AMB Amro in zijn sectorprognose voor de foodsector.

Updated on:
Business
Nieuws
Kleinere volumes levensmiddelenindustrie premium

De sterk stijgende loonkosten zijn voor bedrijven in alle sectoren een bron van zorg dit jaar. De loonkosten stijgen naar verwachting gemiddeld met 6,1%. Foto: Canva

Net als voor de agrarische sector verwacht ABN Amro ook voor de levensmiddelenindustrie dit jaar lichte krimp.

Het volume van de productie zal 1% kleiner zijn dan in het afgelopen jaar. Dat schrijft de bank in zijn sectorprognose voor de foodsector. Minder koopkracht bij de consument in binnen- en buitenland is de belangrijkste oorzaak.

Namen noemt ABN Amro niet

Tegenover een lagere omzet staan stijgende loonkosten. In de voedingsindustrie bedraagt die stijging dit jaar naar verwachting 7,5 %. Tegelijk is er nog steeds een groot gebrek aan arbeidskrachten. Een kwart van de foodbedrijven heeft daar hinder van. De helft van de vacatures is moeilijk in te vullen. De kosten van grondstoffen en energie hebben hun hoogtepunt wel gehad, maar de prijzen blijven hoog, aldus ABN Amro. Sommige, maar lang niet alle, bedrijven in de foodsector hebben de hogere prijzen kunnen doorberekenen aan hun afnemers in retail en horeca, stelt de bank vast. Dat geldt vooral voor bedrijven met ’relatief veel marktmacht’. Namen noemt de bank niet.

In retail ook lichte krimp

Ook in de retail verwacht ABN Amro dit jaar lichte krimp, naar verwachting neemt het volume met een half procent af. Binnen de retails zijn flinke verschillen als het gaat om doorberekenen van prijsstijgingen naar de klant. Bij voedingsmiddelen gebeurt dat meer dan bij luxe producten als elektronica. De retail heeft te maken met relatief sterke loonkostenstijging.

Transportsector in rustiger vaarwater

De transportsector komt na drie roerige jaren in iets rustiger vaarwater, verwacht de bank. ’De ontregeling van toeleveringsketens als gevolg van de pandemie is vrijwel opgelost. Intussen bouwen onder andere industriële bedrijven en retailers voorraden af, waardoor de goederenvolumes momenteel krimpen’. Voor dit jaar verwacht de bank een 0,5% groei in deze sector en volgend jaar 1%.

Sterk stijgende loonkosten bron van zorg

De sterk stijgende loonkosten zijn voor bedrijven in alle sectoren een bron van zorg dit jaar. De loonkosten stijgen naar verwachting gemiddeld met 6,1%. Volgens de bank komt dat voor het hele bedrijfsleven neer op een kostenstijging van € 17 miljard. Daartegenover staan een mindere koopkracht bij de consument en stijgende rente. Om dit alles het hoofd te bieden, is verbetering van de arbeidsproductiviteit via innovatie nodig, aldus de bank. Tegelijk lijken de economische gevolgen van de energiecrisis mee te vallen, maar koelt de economie nu af. De economische groei zakt van 4% in het vorige jaar tot 1,2% dit jaar en 1,3% volgend jaar. Tegelijk begint de rentestijging, in de woorden van de bank, nu ‘te bijten’.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur