Foto: Kim van Dam
In dit artikel
De overheid wil eenmalige voedselverpakkingen en drinkbekers beprijzen, zoals dat ook is gebeurd met plastic zakjes.
In een concept-regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt voorgesteld om vanaf 2023 het gebruik van eenmalige verpakkingen verder terug te dringen met extra maatregelen om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Dat betekent dat burgers meer moeten betalen voor drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Tegelijk worden ook herbruikbare verpakkingen en retoursystemen ingevoerd en krijgen consumenten meer mogelijkheden hun eigen verpakkingen te gebruiken.
Inzamelen voor recycling
Op plekken waar drank en voedsel wordt verkocht, moeten herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen worden aangeboden. Als verkopers zorgen dat een groot deel van de uitgegeven verpakkingen worden ingezameld voor recycling (tenminste 75% in 2023), hoeven ze geen herbruikbare bekers of verpakkingen aan te bieden. Bezorg- en afhaalbedrijven worden verplicht eenmalige verpakkingen te beprijzen én een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dat bijvoorbeeld door de inzet van een retoursysteem of door de consument eigen verpakkingsmateriaal te laten meebrengen.
Beprijzing van plastic draagtassen
De minister wijst op het succes van de beprijzing van plastic draagtassen. Met die maatregel is de hoeveelheid zwerfafval aanmerkelijk verminderd. Het aandeel van plastic draagtassen in zwerfafval daalde met 60% in 2019 ten opzichte van 2015. De verwachting is dat beprijzing van drinkbekers een voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik hetzelfde effect zal hebben. Bovendien leidt beprijzing van eenmalige producten tot de ontwikkeling van herbruikbare alternatieven.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst