Polder Wassenaar is een buitendijkse polder. Het zuidelijke deel ervan wordt al een aantal jaren gebruikt voor zeewier-, slib- en kokkelonderzoek. - Foto: Meromar Seafoods
In dit artikel
De stijging van de zeespiegel zorgt voor verzilting. Hierdoor wordt de agrarische functie van de kustgebieden bedreigd. Binnendijkse kokkelkweek biedt een nieuw verdienmodel.
Polder Wassenaar
Naar aanleiding van de goede resultaten op Texel is het plan voor Polder Wassenaar ontwikkeld. Dit is een buitendijkse polder in het noordoosten van het eiland vlakbij de vuurtoren. In samenwerking met het Waddenfonds en de provincies Noord-Holland en Groningen wordt het zuidelijke deel van de polder al een aantal jaren gebruikt voor zeewier-, slib- en kokkelonderzoek. âWe willen onderzoeken of binnendijkse kokkelkweek met gebruik van de natuurlijke getijdewerking mogelijk isâ, legt Seinen uit. âWe hebben voor de testen zestien raceways aangelegd: acht diepe en acht ondiepe. We hebben allerlei testen uitgevoerd, onder meer op het gebied van dichtheid, voedsel en doorstroming.âSpectaculaire resultaten kokkelkweek
De uitkomsten waren spectaculair, benadrukt hij. âWe waren uitgegaan van een groeicyclus van drie jaar, maar dit bleek één jaar te zijn. Zelf dacht ik dat natuurlijke zaadval in de raceways mogelijk was, maar dat was nog niet bewezen. De zaadval heeft inderdaad plaatsgevonden.â Tekst gaat door onder de foto {{foto,2}} Het liefst zou hij zelf een zilt aquacultuurbedrijf starten. âTussen Delfzijl en Eemshaven is achter de bestaande zeedijk een extra dijk gelegd. Tussen beide dijken is een gebied waar zeewater in en uit zou kunnen stromen. Hier kan slib uit de Eems bezinken en nieuwe natuur ontstaan. Helaas liep de voortgang van dit project vast op besluiten van ambtenaren. Daardoor konden we niet verder. Dat is erg jammer.â Een ander nadeel vormen de tegenstanders, die het lastig maken om de vergunning rond te krijgen. âEen aantal ngoâs wil niet dat zaad uit de natuur wordt gebruikt. Het zaad kan gekweekt worden, maar dat biedt extra uitdagingen en nog meer onzekerheden.â Zelf is hij voorstander van het gebruik van een natuurlijke zaadval in kokkelkweek. âDe kokkels planten zich in de natuur uitstekend voort. Door dit zaad te gebruiken, kunnen we bijdragen aan de natuurlijke stand van de schelpdieren. Deze zomer zijn in de Waddenzee om onduidelijke redenen vrijwel alle kokkels doodgegaan, terwijl ze in onze raceways in Polder Wassenaar waarschijnlijk wel hadden overleefd. Ik weet niet hoe dat komt, maar het is wel een interessant vraagstuk.âPotentiële opbrengsten van â¬Â 35.000 per hectare lijken niet onwaarschijnlijkDe hoge investeringskosten vormen eveneens een bedreiging. âBanken staan niet te springen om te investeren. Ervaringscijfers wijzen uit dat in het geval van nieuwe markten en nieuwe producten slechts 10% van de financieringsaanvragen wordt gehonoreerd, ook al heb je een gedegen plan.â Gelukkig worden aan de productie- en afzetkant wel vorderingen gemaakt. âPotentiële opbrengsten van â¬Â 35.000 per hectare lijken niet onwaarschijnlijk en het aantal potentieel geschikte productielocaties langs de kust neemt toe.â
Eiwittransitie
[caption id="attachment_66368" align="alignright" width="225"] Een groot deel van de kokkels wordt nu uit het buitenland gehaald. Zonde, vindt André Seinen. - Foto: Meromar Seafoods[/caption] Handel en afzet lijken voor kokkels voorlopig geen enkel probleem. Daarbij speelt ook de eiwittransitie een rol. âOm miljoenen mensen te voorzien van voldoende eiwitten, wordt meer ingezet op de productie van plantaardig eiwit. Daarbij heeft het de voorkeur dat die productie dichtbij plaatsvindt. Schelpdieren bieden op dat gebied volop kansen. De belasting van schelpdieren op de omgeving is laag in vergelijking met andere dierlijke eiwitten. Ook is de energie-input laag en vergelijkbaar met die van plantaardige productie op land, zeker als bij de productie alleen gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke getij en het voedselaanbod dat in het natuurlijke zeewater aanwezig is.â De vraag naar kokkels is heel groot, weet Seinen. âMechanische kokkelvisserij is vanaf 2003 verboden. Daarom wordt dit sindsdien handmatig gedaan. De vangsten daarvan zijn echter relatief klein, terwijl de vraag, onder andere uit Spanje, groot is. Daarom wordt een groot deel van de kokkels nu uit het buitenland gehaald. Dat is zonde.âVolop kansen zilte teelt
Seinen is van mening dat zilte teelt volop kansen biedt. âDoor de klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Dat proces gaat sneller dan veel mensen denken. Daardoor treedt verzilting op en zullen boeren op den duur problemen krijgen met het telen van hun gewassen. Met name de boeren aan de Waddenkust van Groningen en Friesland zullen hiermee te maken krijgen. Hoe snel het zal gaan, is afhankelijk van de zeespiegelstijging. Zilte teelt biedt hen nieuwe perspectieven en een nieuw verdienmodel.âLeestip | Onderzoek: verzilting leidt tot half miljard schade
Hij hoopt dat in de toekomst boeren openstaan voor zilte aquacultuur. âDat de tijd er nog niet rijp voor is, dat snapte ik in 2008, maar nu niet meer. Ik begrijp de vertraging niet. We weten allemaal dat de klimaatverandering doorzet en dat de zeespiegel stijgt. Ik ben ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn voor een nieuwe sector in de polders langs de Waddenzee die langzaam opgezet kan worden en bij succes kan worden uitgebreid. Ik denk dat het daar uitstekend past en dat het een uitstekend moment is om ermee te starten.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst