Koopmans verwerkt jaarlijks 85.000 ton Nederlands graan. - Foto: Bart Nijs
In dit artikel
Koopmans gaat meel produceren van tarwe dat is geteeld in Nederland. De meelfabrikant heeft daarvoor een samenwerking gesloten met akkerbouwcoöperatie CZAV.
Samenwerking in de keten
Koopmans verwerkt jaarlijks 85.000 ton Nederlands graan, zei ceo Dirk Lodewijk. âWe zijn negen jaar geleden begonnen met een traject om verder te verduurzamen. Inmiddels komt meer dan de helft van ons graan uit Nederland. Dat scheelt in het transport. Duurzaamheid kun je alleen maar versterken wanneer je samenwerkt in de keten. Je moet bereid zijn kennis en informatie te delen. Koopmans is al marktleider in biologisch meel. We onderzoeken of we plantaardig eiwit kunnen winnen uit onze reststromen, bijvoorbeeld als grondstof voor vleesvervangers.â Ook Jurriaan Visser, manager Granen bij coöperatie CZAV, gelooft in samenwerking in de keten. âOm het voor telers succesvol te maken, moeten de partners verderop in de keten ook succesvol zijn.âDuurzaam brood moet goed smaken
Koopmans deed onderzoek onder 1.500 consumenten, zegt marketingmanager Jolanda Marring.âDaaruit blijkt dat 45% van de consumenten bereid is meer te betalen voor duurzaam brood. Maar het duurzame brood moet wel van goede kwaliteit zijn en moet goed smaken.â Bauke Wierda, verantwoordelijk voor de inkoop van graan bij Koopmans, noemt als voorwaarde voor succes dat de Nederlandse tarwe van hoge kwaliteit moet zijn. âDie moet net zo goed zijn als buitenlandse tarwe. We hebben van honderden rassen onderzocht welke de juiste bakkwaliteit hebben.âLees ook: Het Graanschap heeft hele broodketen in eigen hand
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp