De afkeer voor insecten, kan kinderen snel afgeleerd worden. Foto: Canva
In dit artikel
De afkeer van kinderen voor insecten op hun bord kan afgeleerd worden, schrijven Franse onderzoekers. Ze ontdekten dat kinderen snel enthousiaster werden door vertrouwde smaken, en al helemaal als de insecten verwerkt werden in producten die ze al kennen, zoals cake.
Afkeer Europese en Noord-Amerikaanse consument
Maar het probleem is dat insecten als voedsel, veel afkeer oproepen van de consument in Europa en Noord-Amerika. Dat vormt een groot contrast met regioâs als Azië, Afrika en Zuid-Amerika, waar twee miljard mensen ze regelmatig eten. De meest geconsumeerde varianten ter wereld zijn kevers (voornamelijk in de vorm van larven zoals de meelworm), schubvleugeligen (in de vorm van rupsen) en vliesvleugeligen (zoals bijen, wespen en mieren).Veel voordelen
Insecten zijn een interessante optie omdat ze veel minder vervuilen en minder water en voedsel nodig hebben dan koeien of varkens. Ze hebben ook minder ruimte nodig, en ze zijn ook nog eens erg rijk aan eiwitten. Al een paar jaar doen wetenschappers daarom onderzoek naar hoe volwassenen in het Westen insecten kunnen accepteren als voedsel. Maar naar kinderen was nog maar weinig onderzoek gedaan. We besloten dus kinderen te confronteren met eetbare insecten en hun reacties te bestuderen.De belangrijke rol van kinderen
Kinderen kunnen een belangrijke rol spelen bij de introductie van entomofagie â het eten van insecten â in een land als Frankrijk, en dat om drie redenen. Ten eerste evolueren eetgewoonten binnen een cultuur over generaties heen: jonge consumenten nemen nieuwe gewoonten aan, die ze vervolgens aan hun kinderen kunnen doorgeven. Ten tweede is de kindertijd een erg belangrijke periode omdat vroeg aangeleerde voedselvoorkeuren blijven bestaan in de volwassenheid. En tot slot hebben kinderen ook flink wat invloed op wat hun familie en vrienden eten. Door zelf insecten te eten, kunnen ze hen inspireren om het ook eens te proberen.Insecten met chocoladesmaak
We interviewden daarom 43 Franse kinderen tussen 8 en 13 jaar en peilden naar hun mening over insecten als voedsel. In een eerste studie werd hen gevraagd om een kind te beschrijven dat insecten eet (hoe hij of zij eruitziet, waar hij of zij woont, en dergelijke), en vervolgens uit te drukken wat ze vonden van fotoâs van hele insecten (sprinkhanen, krekels, meelwormen), insecten met ketchup- of chocoladesmaak, zandkoekjes en een chocoladetaart met insectenpoeder. In een tweede onderzoek werden de kinderen geïnterviewd in groepjes van twee of drie. Dit keer lieten we ze echte gedroogde meelwormen zien en een gewone cake met meelwormenpoeder. Ze kregen ook fragmenten te zien van een tv-aflevering van Top Chef, waarin krekels en mieren werden gekookt en gegeten.Negatieve associaties
Uit de resultaten van beide onderzoeken blijkt dat kinderen, net als volwassenen, aanvankelijk veronderstellen dat insecten in onze cultuur niet als eten aanvaard worden. Wie insecten eet, leeft volgens de kinderen in verre landen of doet het enkel om te overleven. Insecten worden ook geassocieerd met smerigheid of televisieprogrammaâs als Fort Boyard, waar deelnemers hun angst voor insecten moeten overwinnen. Aanvankelijk gaven de meeste kinderen aan dat ze een afkeer hadden van insecten en zouden weigeren om ze te eten. Ze verkeerden in de veronderstelling dat de smaak en sensatie in de mond onaangenaam zou zijn.Voorkeur voor verborgen
Maar als we hen vervolgens de insecten tonen op fotoâs of in het echt, draaien veel kinderen bij. Ze vinden dan vooral kleinere insecten zoals meelwormen aantrekkelijker, omdat die makkelijker door te slikken zijn dan hele krekels of sprinkhanen. Insecten die op smaak worden gebracht met ketchup of chocolade, worden al heel wat meer geaccepteerd. Deze smaken kennen ze al en vinden ze lekker. Maar het voedsel waar ze echt de voorkeur aan geven, zijn varianten waarin het insect verborgen zit. Bijvoorbeeld cake, omdat die eruit ziet als een ânormale cakeâ.Snelle verandering van houding
Een belangrijke bevinding is dat veel kinderen nog tijdens de studie van houding veranderen. Het observeren, hanteren en ruiken van echte gedroogde meelwormen doet hun afkeer afnemen en wekt hun nieuwsgierigheid. Kinderen die in kleine groepjes van twee of drie geïnterviewd werden, blijken elkaar ook te beïnvloeden. Sommige deelnemers stemden er uiteindelijk mee in om insectencake te eten, omdat hun vrienden eerst hadden geproefd. De kinderen bleken ook meer bereid om hele insecten te proeven nadat ze het tv-programma Top Chef met insecten hadden bekeken. Ons onderzoek toont dus aan dat kinderen in Frankrijk eigenlijk vrij snel kunnen wennen aan het idee van insecten als voedsel. Hele insecten roepen een afkeer op, maar maken ook nieuwsgierig. De interesse kan toenemen als insecten worden geassocieerd met vertrouwde smaken of voedsel, en als ze worden gegeten in een geruststellende situatie, zoals met familie, of in een leuke setting, zoals tijdens een uitdaging met vrienden. Céline Gallen, hoogleraar Gedragswetenschappen aan de Université de Nantes, Gaëlle Pantin-Sohier, hoogleraar Gedragswetenschappen aan de Université dâAngers en Valérie Hémar-Nicolas, hoogleraar Gedragswetenschappen aan de Université Paris-Saclay ÂMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst