In Latijns-Amerika worden bij bijna iedere maaltijd bonen gegeten. Foto: Canva/Iblinova
In dit artikel
Vleesvervangers spelen een belangrijke rol in de eiwittransitie, omdat ze de overstap naar een maaltijd zonder vlees vergemakkelijken.
Een broodje hamburger wordt een broodje vegaburger, pasta bolognese blijft gewoon pasta bolognese – maar dan met vegetarisch gehakt. Met andere woorden, vleesvervangers bieden gemak. De maaltijd hoeft nauwelijks aangepast te worden: het ene element wordt simpelweg vervangen door het andere. Desalniettemin vinden sommige mensen het lastig vleesvervangers in hun dieet op te nemen, omdat ze ze niet zo lekker (denken te) vinden.
Met bonen kun je alles
Maar: als we de hele maaltijd anders vormgeven, zijn vleesvervangers helemaal niet per se nodig. Als we meer bonen gaan eten bijvoorbeeld. Bonen bevatten veel eiwitten, ze zijn goedkoop, ze zijn lang houdbaar, en ze zijn lokaal te telen. Daarbij zijn ze ontzettend veelzijdig: je kunt er bonenburgers van maken, en falafel, je doet ze in een curry, en ze zijn zelfs geschikt voor spreads (denk aan humus) en zoete gerechten als brownies. Ook passen bonen goed in een salade. Dat is niet alleen lekker, maar ook makkelijk, want in de supermarkt vind je al kleine blikjes edamame-bonen, belugalinzen of kikkererwten. Bonen zijn daarmee de ideale kandidaat om de eiwittransitie een boost te geven.
Mensen van boven een zekere leeftijd herinneren zich Bartje nog wel: die heeft de boon geen goed gedaan
Andere culturen als inspiratie
Helaas zit het imago de boon wat in de weg. Mensen van boven een zekere leeftijd herinneren zich Bartje nog wel: die heeft de boon geen goed gedaan. Uit onderzoek van mijn lectoraat blijkt bovendien dat mensen het lastig vinden te bedenken hoe ze bonen kunnen klaarmaken, simpelweg omdat we niet meer zo gewend zijn ze regelmatig te eten.
Het is daarom kansrijk om het gemakkelijker te maken bonen klaar te maken: als er net zo simpel mee te koken is als met vleesvervangers, worden ze aantrekkelijker. Een suggestie daarbij is om ideeën op te doen uit andere culturen. In Latijns-Amerika worden bij bijna iedere maaltijd bonen gegeten, maar ook in bijvoorbeeld Italië en het Midden-Oosten staan ze vaak op het menu. Inspiratie genoeg dus! Overigens kwam uit ons onderzoek ook naar voren dat mensen de boon zien als gezond, eiwitrijk en voedzaam, dus ook met dat imago moet het nog wel goed komen. Vanavond Mexicaanse bonenschotel?
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.