De levensvatbaarheid van hele sectoren staat op het spel door alle maatregelen. Hoe pijnlijk voor bedrijven als Avebe, dat juist zoveel inspanningen doet om nieuwe producten te ontwikkelen. Foto: Jan Willem van Vliet
In dit artikel
Minder agrarische bedrijven die met meer beperkingen te maken krijgen. Dit raakt onherroepelijk ook verwerkende bedrijven in de keten. Daarvoor waarschuwen topmannen van suikerproducent Cosun en aardappelverwerker Avebe.
Het is om moedeloos van te worden. Het regent voorstellen voor inkrimping van het aantal agrarische bedrijven. In adviezen van allerlei deskundigen wordt gesproken over opties als onteigening. De landsadvocaat pleit zelfs voor het intrekken van vergunningen.
Industrie mengt zich ook in de discussie
Geen wonder dat er felle reacties komen vanuit boerenorganisaties, zelfs het doorgaans wat gematigde LTO spreekt van een âschandaligâ advies. De juridische messen worden al geslepen. Hoe tekenend voor de sfeer tussen overheid en boeren.
De (coöperatieve) industrie mengt zich ook in de discussie over de toekomst van de landbouw. Directeuren van twee van grootste verwerkers in de akkerbouw, Cosun en Avebe, wijzen op desastreuze gevolgen van delen van de nitraatplannen. Zoals de vroege teelt van vanggewassen en minder vaak aardappelen telen.
Pijnlijk voor bedrijven
Dat er geen aandacht is voor economische gevolgen noemen Sikken en De Rooij onbegrijpelijk. Het effect van alle maatregelen opgeteld is bovendien dat de levensvatbaarheid van hele sectoren op het spel staat. Hoe pijnlijk voor bedrijven als Avebe, dat juist zoveel inspanningen doet om nieuwe producten te ontwikkelen die bovendien inspelen op de behoefte aan meer plantaardige eiwitten en grondstoffen voor bijvoorbeeld medicijnen.
Gedwongen stoppen is al geen fijne gedachte, ook al staat er een financiële vergoeding tegenover
Voorzitter Wunnekink van FrieslandCampina vindt de scenarioâs die opduiken veel te ver gaan en geen recht doen aan inspanningen die de sector al heeft gedaan. Een terecht punt. Gedwongen stoppen is al geen fijne gedachte, ook al staat er een financiële vergoeding tegenover. De beperkingen die zich maar opstapelen, en rendabel boeren onmogelijk maken, zijn verre van motiverend voor ondernemers die doorwillen.
Deze gang van zaken moet stoppen. Daarom is het goed dat ook agribusinessbedrijven zich duidelijk laten horen. Dit gaat over veel meer dan alleen de primaire agrarische sector.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp