Skip to content

Kromme wortels en recht op groente

Groente en fruit zijn ook via voedselbanken te krijgen. Maar in de praktijk blijkt het lastig om hiervan voldoende te kunnen leveren.

Afbeelding

Voldoende groente en fruit voor iedereen is geen droom, maar een basisrecht, vindt Herman Peppelenbos. Foto: ANP

In Nederland zijn al sinds 2002 voedselbanken actief. Een mooi initiatief dat mensen met onvoldoende financiële middelen helpt aan goed voedsel.

Inmiddels zijn het er 176 die in 2023 meer dan 180.000 mensen hielpen. Niet onbelangrijk: groente en fruit zijn ook via voedselbanken te krijgen. Maar in de praktijk blijkt het nog best lastig om hiervan voldoende te kunnen leveren. Dat heeft te maken met allerlei factoren, zoals houdbaarheid, leveringsonzekerheid, kwaliteit, logistiek, et cetera.

Groente- & Fruitbrigade

Een belangrijke rol speelt sinds 2018 de Groente- & Fruitbrigade, opgericht om groente en fruit te redden van verspilling en te doneren aan de voedselbanken. Vaak zijn dat restpartijen en ‘buitenbeentjes’, zoals kromme wortels. Wortels met dezelfde prima smaak en goede voedingswaarde, maar ja, ze zien er anders uit. Een team van 75 vrijwilligers is actief voor deze brigade. Maar ook deze buitenbeentjes moeten gesorteerd en gebracht worden en dat kost nou eenmaal geld. Ik las dat nog weer andere partijen crowdfundingacties organiseren om dit soort producten te redden en toch bij de voedselbanken te krijgen.

Basisrecht?

Lees nog even goed wat hierboven staat: er is genoeg groente en fruit in Nederland en niet iedereen heeft genoeg geld om het te kopen. Maar voor producten die niet helemaal voldoen aan de schoonheidscriteria zijn er zelfs twee organisaties en crowdfundingacties nodig om ze beschikbaar te krijgen! Kan dit niet eenvoudiger? Is beschikbaarheid van gezond voedsel geen basisrecht? In de Universal Declaration of Human Rights (Article 25.1) uit 1966 (!) staat zelfs dat ‘everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food…’.

Deeloplossingen

Zoals altijd is er geen simpele oplossing om aan dit recht te voldoen. Maar zijn er wel deeloplossingen waar we werk van kunnen maken. Zoals de al langer bepleitte verlaging van btw op groente en fruit of het vergroten van het aanbod aan buitenbeentjes in supermarkten. Nog een oplossing: het structureel ondersteunen van organisaties zoals de voedselbanken en de Groente- & Fruitbrigade. Voldoende groente en fruit voor iedereen is geen droom, maar een basisrecht.

Snel delen

Herman Peppelenbos, lector groene gezondheid, wil de consumptie van groente en fruit stimuleren. "Hopelijk leidt grip op de inhoudsstoffen en de relatie tot gezondheid tot meer waardering en meer waarde van groente en fruit. Dat is mijn droom.” Foto: Karin Jonkers
Herman Peppelenbos

Lector groene gezondheid op de HAS Hogeschool in Den Bosch