Skip to content

KU Leuven ontwikkelt gezond, hard plantaardig vet

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Het nieuwe onverzadigde vet, Sterolife, wordt onder andere getest in bakkerijproducten. - Foto: Canva premium

Het nieuwe onverzadigde vet, Sterolife, wordt onder andere getest in bakkerijproducten. - Foto: Canva

De Vlaamse onderzoeks- en onderwijsinstelling KU Leuven heeft een onverzadigd plantaardig vet ontwikkeld dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.

Deze variant op vloeibare onverzadigde vetten zoals olijfolie, biedt perspectief op het gebied van gezonde toepassingen. Verzadigde vetten zoals palmolie en kokosolie zijn vast bij kamertemperatuur. Dat is van belang voor de textuur, hardheid en smeerbaarheid van de producten.

Gezond alternatief voor vetrijke producten

Het ontwikkelde product Sterolife kan voedingsbedrijven helpen om gezonde alternatieven te ontwikkelen voor bestaande vetrijke producten. In een gezond voedingspatroon zijn verzadigde vetten beperkt aanwezig, omdat ze een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom zoeken voedingsbedrijven al decennialang naar manieren om de hoeveelheid verzadigde vetten in hun producten te verlagen en te vervangen door onverzadigde vetten.

Sterolife gemaakt van plantensterolen

Sterolife is een geur- en kleurloos onverzadigd vet, dat toch vast is bij kamertemperatuur en dus die structurerende eigenschappen heeft. Het is gemaakt van plantensterolen. Deze stoffen zijn van nature aanwezig in verschillende plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten en granen, weliswaar in kleine hoeveelheden. Ze worden gewonnen in nevenstromen van productieprocessen en bieden zodoende voordelen op het vlak van milieu en duurzaamheid.

Testen in margarines en bakkerijproducten

De onderzoekers van KU Leuven hebben een innovatiemandaat van innovatieagentschap VLAIO behaald, een financiering voor het praktisch toepasbaar maken van onderzoeksresultaten. Hiermee kan het nieuwe vet verder worden getest en ontwikkeld. Sterolife wordt getest in producten waar veel winst te boeken is zoals margarines, smeerpasta’s en bakkerijproducten zoals koekjes, muffins en graanrepen.

Lees ook: Onderzoek: veel bewerkte plantaardige producten ongezond

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur