Skip to content

Kwart van de hoofdmaaltijden in Nederland is vegetarisch

Bijna 70% van de Nederlanders kiest ervoor om niet elke dag vlees te eten bij de hoofdmaaltijd.

Updated on:
Nieuws
Retail
Vegetarische hoofdmaaltijd

Foto: Canva

Een kwart van alle hoofdmaaltijden gegeten in Nederland is vegetarisch. Dit komt uit het de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, het RIVM en het Voedingscentrum.

Bijna 70% van de Nederlanders kiest ervoor om niet elke dag vlees te eten bij de hoofdmaaltijd. Het is voor het eerst dat een Gezondheidsenquête van het CBS vragen stelt over de zeven hoofdmaaltijden die mensen per week eten. Bijna een derde van de Nederlanders eet nooit vegetarisch. 5%van de Nederlands eet geen vlees, al eet 2%, zogenoemde pescotariërs, wel vis. 2% eet vlees noch vis (vegetariërs) en 0,5% eet volledig plantaardig (veganisten). Van de flexitariërs, oftewel mensen die geregeld een maaltijd zonder vlees eten, eet 22% minstens 3 hoofdmaaltijden geen vlees en 43% eet 1 à 2 hoofdmaaltijden vegetarisch.

Gemiddeld over alle Nederlanders is 25% van de genuttigde hoofdmaaltijden vegetarisch. Bijna twee derde van de hoofdmaaltijden bevat nog altijd vlees en 12% is een vismaaltijd.

Vrouwen en academici eten vaker vegetarisch

De frequentie van vegetarisch eten verschilt en hangt samen met opleidingsniveau, leeftijd en geslacht. Onder de academisch opgeleide eet 45% minstens drie keer een vegetarisch hoofdmaaltijd, tegenover 19% van de mensen met een (v)mbo- of havo/vwo opleiding. Bij hbo-opgeleiden eet 32% zo vaak vegetarisch. Ook in de leeftijdsklasse tussen 25 en 35 eet 32% minimaal drie keer in de week vegetarisch. Van de vrouwen is 31% vegetariër, pescotariër of flexitariër ten opzichte van 24% van de mannen.

Klimaat reden voor minder vlees eten

Een derde van 18-plussers gaf aan minder vlees te gaan eten in 2023 met als meest genoemde reden het klimaat. Dat is een verschil met 2020, toen de meest genoemde reden gezondheid was. De kosten van vlees als reden om te minderen is de grootste stijger in 2023 ten opzichte van het onderzoek in 2020. Meer dan de helft, 57%, geeft aan dat hun vleesconsumptie ongewijzigd is.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.

Snel delen