De proefkonijnen tekenden vooraf een verklaring dat zij op eigen risico het worstje aten. Foto: ANP
In drie landen, Verenigde Staten, Israël en Singapore, staat kweekvlees al op het menu. In Nederland is nu voor het eerst ook kweekvlees gegeten.
Het Nederlandse bedrijf Meatable schotelde zijn kweekvarkensvlees voor aan een select groepje mensen. Het vlees is officieel nog niet toegelaten. De proefkonijnen tekenden vooraf een verklaring dat zij op eigen risico het worstje aten. Meatable wil met de proeverij meer te weten komen over smaak-, geur- en textuurbeleving. Pas als deze informatie is verwerkt, wil het bedrijf markttoelating aanvragen.
Je kunt van alles vinden van kweekvlees. Diehards in de eiwittransitie promoten de overstap naar plantaardige eiwitten. Zelfs aan zuivel zit in hun optiek een luchtje, laat staan kweekvlees. Terwijl voor dit laatste slechts een handjevol dierlijke cellen nodig is, nota bene uit slachtafval.
Je kunt van alles vinden van kweekvlees
De consument staat ook nog niet zo te trappelen om kweekvlees, blijkt uit wereldwijd onderzoek van Statista Consumer Insight. India loopt met 20% voorop, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De vleessector verzet zich ook tegen de benaming. Zo wil de Franse foie-grassector de naam exclusief houden voor product van eenden en ganzen.
De hotdog uit het petrischaaltje
Het Leidse bedrijf Meatable snapt de twijfels bij consumenten. Medeoprichter Daan Luining praat liever over ‘gecultiveerd’ vlees. Hij gelooft in educatie. Er ontstaat dan heel snel begrip, meent hij.
Was de wereld maar zo simpel. In werkelijkheid lopen diverse politieke, economische en ideële belangen door elkaar heen. Probeer daarin maar eens feiten van fictie te onderscheiden. Nee, het gaat nog wel even duren eer de hotdog uit het petrischaaltje komt.