Lamb Weston / Meijer in het Zeeuwse Kruiningen. Het bedrijf gaat op deze locatie zijn jaarlijkse capaciteit jaarlijkse productiecapaciteit met 180.000 ton uitbreiden. - Foto: Roel Dijkstra
In dit artikel
Lamb Weston / Meijer gaat een nieuwe fritesfabriek in Kruiningen bouwen. Daarmee wordt de bestaande productielocatie in de Zeeuwse plaats uitgebreid.
De jaarlijkse productiecapaciteit neemt daarmee toe met 180.000 ton. Het bedrijf trekt â¬Â 200 miljoen uit voor de bouw van de fabriek. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Naar verwachting zal de productielocatie in het eerste kwartaal van 2023 voor het eerst draaien. De nieuwe fabriek wordt gebouwd in aanvulling op de drie bestaande productielijnen en wordt de meest geautomatiseerde fabriek van Lamb Weston / Meijer. Door de uitbreiding worden zoân 50 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.
âSterke locatie voor verwerken aardappelproductenâ
Marc Schroeder, CEO Lamb Weston / Meijer: âDeze nieuwe fabriek op onze locatie in Kruiningen weerspiegelt niet alleen onze ambitie om op een duurzame manier aan de groeiende vraag naar hoogwaardige aardappelproducten te voldoen, het toont ook onze betrokkenheid bij onze klanten en telers door voort te bouwen op de voordelen van deze regio. De state-of-the-art fabriek zal minder water en energie verbruiken en stelt ons in staat te produceren met minder uitstoot.â Het bedrijf ziet Kruiningen als een sterke locatie voor de aanvoer, verwerking en distributie van diepgevroren aardappelproducten.
Omzet en nettowinst Lamb Weston 3% gedaald
Lamb Weston / Meijer is een joint venture en de Europese tak van het Amerikaanse bedrijf Lamb Weston. Dat presenteerde dinsdag zijn jaarresultaten van gebroken boekjaar 2021. Daaruit blijkt dat de omzet met 3% is gedaald tot $â3,7 miljard. Ook de nettowinst daalde, met 13% tot $â318 miljoen. Het bedrijf had flink te lijden onder het coronavirus, aangezien de afzet aan horeca grotendeels wegviel. âFiscaal 2021 was de meest uitdagende werkomgeving in de geschiedenis van ons bedrijf, maar we geloven dat het ergste effect van de Covid-19-pandemie op ons bedrijf achter ons ligtâ, aldus CEO Tom Werner.
In het laatste kwartaal trokken de verkopen weer aan, waardoor de omzet toen 19% hoger uitkwam dan een jaar eerder. De omzet in het Amerikaanse foodservicesegment kwam 82% hoger uit, terwijl de retailverkopen met 28% daalden omdat consumenten niet meer alleen thuis consumeerden, waar dat vorig jaar wel het geval was. Lamb Weston verwacht dat de vraag naar frites aan het eind van dit jaar weer op pre-coronalevel zal zitten.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst