Een deel van het VALERECO-onderzoek vindt plaats op Ekoboerderij de Lingehof in de vorm van een driejarige veldproef met lupineteelt. André Jurrius teelt daar als sinds 2008 lupine op biodynamische wijze. - Foto: Michel Zoeter
In dit artikel
Het platform voor de lupineketen Lekker Lupine gaat samenwerken met het EU-project VALERECO. Het project doet op Europese schaal onderzoek naar de waarde van peulvruchten voor de plantaardige landbouw.
Lekker Lupine werkt met VALERECO-partner Delphy samen, een specialist in landbouwadvies, om de kennis over lupineteelt te vergroten. Het EU-project wil de voordelen van peulvruchtenteelt, zoals een grote biodiversiteit, gezondere bodem en minder behoefte aan kunstmest, in kaart brengen. Via VALERECO werken Delphy-medewerkers met Lekker Lupine aan de verbetering van de lupineteelt, een grotere afzetmarkt en duurzame teeltpraktijken. “Met deze samenwerking kunnen we een goede impuls geven aan de teelt van peulvruchten in Nederland,” zegt Jan Kiers, senior projectmanager bij Delphy.
Lees ook: De lange weg van lupine naar het supermarktschap
Europees kennisnetwerk
Door de samenwerking met VALERECO krijgt Lekker Lupine toegang tot een Europees kennisnetwerk. “Dit project biedt ons de kans om de voordelen van lupine breder te communiceren en bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem, met toegang tot een groter Europees netwerk van landbouwprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers,” zegt Marieke Laméris, medeoprichter van Lekker Lupine.
Veldproeven bij Ekoboerderij de Lingehof
Een deel van het VALERECO-onderzoek vindt plaats op Ekoboerderij de Lingehof in de vorm van een driejarige veldproef met lupineteelt. André Jurrius teelt daar als sinds 2008 lupine op biodynamische wijze.
Lees ook: Slimme gewasrotaties: goed voor boer, bodem en water