Als de proef met insecten zoals sprinkhanen en buffalo-wormen verwerkt in gerechten een succes blijkt, blijven ze op het menu staan op de school. - Foto: ANP
North London Collegiate School, een private meisjesschool, zet voor de lunches en diners voor de leerlingen krekels, sprinkhanen en wormen op het menu.
De leerlingen hebben daar tijdens een stemming in grote meerderheid mee ingestemd. De school, waar een jaar â¬Â 22.500 per leerling kost, houdt eerst een proef van een paar weken. Als die een succes blijkt, blijven de insecten in de gerechten. Ze worden verwerkt in gerechten als Chinese bami met teriyaki-sprinkhanen of Mexicaanse rijst met buffalo-wormen.
Lees ook de opinie: Krekels met ketchup: zijn kinderen er klaar voor?
âDe meisjes zijn de drijvende kracht achter deze veranderingen. Zij staan echt open om allerlei nieuwe dingen te proberen die beter zijn voor de wereld, zelfs als dat betekent insecten eten die een duurzame bron van eiwitten vormenâ, zegt Guy Kaye van London School Eco Network. Daarin werken scholen samen in de Britse hoofdstad aan groenere en meer duurzame initiatieven.
Insectenproducten nog duur
De insecten worden geleverd via de website Souschef. Dat bedrijf erkent wel dat zijn producten nu nog duur zijn. Zo kost 15 gram geroosterde krekels meer dan â¬Â 3. âInsecten kweken voor menselijke consumptie is meer arbeidsintensief dan de traditionele landbouw. Onze processen zijn nog niet ingesteld op grotere productie.â
Lees ook: Insectensector ervaart obstakels in kapitaal, markt en kosten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij