Foto: Canva
De afgelopen weken ben ik bij heel wat externe en interne events aanwezig geweest.
Het valt mij op dat veel lunches gepresenteerd worden als vegetarisch, of dat er zelfs veganistische gerechten worden aangeboden. Echter, bij de koffiemomenten wordt nog steeds een overvloed aan varianten van de roze koek geserveerd. En met een beetje geluk staat er nog ergens een mandje met pakfruit.
De afsluitende borrels blinken uit in de rondgang van dampende schalen met gefrituurde variƫteiten. In een tijd waar de kranten vol staan van de obesitas-epidemie die Nederland in zijn greep heeft, verwacht je toch een ander en meer gezond aanbod.
Toegankelijker maken van gezonde opties
Ja, zult u zeggen, waar bemoeit u zich mee. Wat we eten en wat onze eetgewoontes zijn, is onze eigen verantwoordelijkheid. Iedereen is toch volwassen genoeg? We kunnen toch zelf kiezen wat we eten? Daar hebben andere mensen, instanties, of … toch niets over te zeggen. Dit is aan de ene kant waar, maar er is toch wel een verschil tussen verbieden van het eten van ongezonde producten en het toegankelijker maken van gezonde en duurzame opties.
Denk aan mooi opgemaakte schalen met kaas van dichtbij en producten van de voedselbossen of moestuinen uit de buurt
Toegankelijker maken van gezonde en duurzame keuzes kan heel eenvoudig toegepast worden bij de aanstaande kerstborrels en nieuwjaarsborrels. Denk aan mooi opgemaakte schalen met kaas van dichtbij en producten van de voedselbossen of moestuinen uit de buurt. Of het buffet-torentjes van snacktomaatjes, gecombineerd met brood van de plaatselijke bakker en geserveerd met veldbonenhumus. Dit alles niet al te overdadig, maar gewoon genoeg. Geen grote hoeveelheden, maar behapbare porties. De gezelligheid hoeft er niet onder te lijden. Het gaat vooral om het samenzijn. Dit alles is wel een eerste stap naar een afvlakking van de obesitas-epidemie.
Doe een goed voornemen en maak een statement. Mijd de ongezonde producten die geserveerd worden tijdens nieuwjaarsborrels. Laat ze gewoon liggen en koud worden. Geef het signaal maar af. Wij eten nu gezond, duurzaam en gevarieerd!