Skip to content

Marktonderzoeker verwacht herstel markt fat filled milk powder

Nederland is een grote exporteur van fat filled milk powder. In 2022 krompen de volumes als gevolg van hoge prijzen. Naar verwachting trekt de vraag in 2023 aan.

Updated on:
Business
Achtergrond
Hoge prijzen maakten dat de vraag naar deels plantaardige melkpoeders, fat filled milk powder, afnam. - Foto: Canva/ziprashantzi premium

Hoge prijzen maakten dat de vraag naar deels plantaardige melkpoeders, fat filled milk powder, afnam. - Foto: Canva/ziprashantzi

Nederland is een grote exporteur van fat filled milk powder. In 2022 krompen de volumes als gevolg van hoge prijzen. Naar verwachting trekt de vraag in 2023 aan.

Hoge prijzen maakten dat de vraag naar deels plantaardige melkpoeders, de zogenoemde fat filled milk powders (FFMP), in de tweede helft van 2022 afnam. Marktonderzoeksbureau Dairyntel verwacht dat marktvolumes, zich onder meer als gevolg van een flink gedaalde prijs van palmolie, in 2023 gaan herstellen.

FFMP langer houdbaar dankzij toevoeging plantaardig vet

FFMP is mageremelkpoeder aangevuld met plantaardige vet – meestal palmolie. Het kwam ooit op als goedkope vervanger van vollemelkpoeder. Nu heeft dit product op veel – vooral tropische – markten vollemelkpoeder verdrongen. Het succes van het product komt echter niet alleen door de lagere prijs. Fat filled zuivel is ook geschikter voor tropische afzetmarkten. Plantaardige olie heeft als voordeel boven melkvet dat het – zeker bij hogere temperaturen – langer houdbaar is.

Meeste fat filled milk powder gaat naar Afrika

De EU monitort de handel in fat filled milk powder sinds 2020. Zo exporteerde de EU in 2021 bijna 400.000 ton FFMP. Van dit volume ging bijna 68% naar Afrika. Dit is een gevolg van de lagere koopkracht vooral in de landen die ten zuiden van de Sahara liggen. De grootste markten in 2021 waren:
  • Nigeria (75.000 ton)

  • Senegal (66.000 ton)

  • Ivoorkust (21.000 ton)

  • Egypte (14.000 ton)

Afrika is in de afgelopen jaren de belangrijkste groeimarkt geweest voor FFMP. In de loop van 2022 is dit, na anderhalf jaar van groei, veranderd als gevolg van zeer hoge prijzen van melkeiwit en plantaardige vetcomponenten. De prijzen piekten in maart en april met grote gevolgen voor het koopgedrag in de exportmarkten daarna. Vooral in de periode juni tot oktober stagneerde de export.

Prijs in september 50% hoger dan gemiddelde in 2021

De prijs van FFMP piekte in september naar € 3,68 per kilo. Dat is meer dan 50% hoger ten opzichte van de gemiddelde prijs per kilo geëxporteerd product in 2021. De export naar naar deze landen daalde in het bijzonder:
  • Nigeria: -34%

  • Ivoorkust: -18%

  • Egypte: -27%

  • Benin: -66%

Wat betreft periode januari tot en met oktober ligt het volume naar Afrika 7% onder het niveau in dezelfde periode een jaar eerder. De drie grootste exporteurs van fat filled milk powder in de EU, Ierland, Nederland en Duitsland, noteerden alle drie dalende exportvolumes in de periode tot oktober 2022 in vergelijk met dezelfde periode een jaar eerder.

Dalende prijs palmolie maakt productie FFMP goedkoper

Na het bereiken van een prijspiek in maart, bleven de prijzen van palmolie ook daarna nog op een hoog niveau tot juni. Eind juni daalden de prijzen in hoog tempo. Dit kwam met name doordat Indonesië de export van palmolie hervatte. In november lagen de prijzen bijna 50% lager ten opzichte van maart. Daardoor is het nu minder duur om FFMP te produceren dan gedurende het tweede en derde kwartaal van 2022. Daarbij zijn ook de prijzen van mageremelkpoeder flink gedaald na een prijspiek in april. Als de prijzen van mageremelkpoeder komende maanden verder zakken, dan komen de FFMP-prijzen weer in bereik van de Afrikaanse consument, ondanks de economische tegenwind in 2023.

In tweede helft 2023 meer export fat filled milk powder

Fat filled milk powder concurreert niet langer met vollemelkpoeder, ondanks de relatief gunstige prijzen van vollemelkpoeder omdat China minder vraagt. Daarom acht Dairyntel volumeherstel van FFMP in 2023 zeer waarschijnlijk, in het bijzonder gedurende de tweede helft van 2023.

Welke zuivelartikelen werden in 2022 het meest gelezen? Bekijk het overzicht

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen