Een belangrijk knelpunt bij precisiefermentatie is het gebrek aan geschikte bioreactoren. De fermentatietechnologie is grotendeels ontworpen voor farmaceutische en chemische toepassingen. Foto: Canva
In dit artikel
Voor betaalbare eiwitten uit precisiefermentatie is een totale investering van $250 miljard nodig tot aan 2050. Dit stelt adviesbureau McKinsey in het rapport ‘Ingredients of the future: Bringing the biotech revolution to food’.
De markt voor gefermenteerde eiwitten kan tegen 2050 uitgroeien tot een waarde van $100 tot $150 miljard. Volgens McKinsey heeft eiwit uit precisiefermentatie over 25 jaar een aandeel van 4% in de totale eiwitmarkt. De waarde van de totale eiwitmarkt wereldwijd wordt nu geschat op $3 biljoen en zal in 2050 waarschijnlijk $3,5 biljoen bedragen.
Uitdagingen en investeringen
Voordat gefermenteerde eiwitten op grote schaal kunnen worden ingezet, moeten de productiekosten drastisch omlaag. Momenteel liggen deze kosten een orde van grootte hoger dan die voor traditionele eiwitten, die tussen de $2 en $15 per kilo kosten. Om fermentatie-eiwitten concurrerend te maken, moet er tegen 2050 naar schatting meer dan $250 miljard worden geïnvesteerd in de opschaling van productiecapaciteit.
Te weinig bioreactoren
Een belangrijk knelpunt is het gebrek aan geschikte bioreactoren. De huidige fermentatietechnologie is grotendeels ontworpen voor farmaceutische en chemische toepassingen en moet worden geoptimaliseerd voor voedselproductie. Nieuwe technologieën, zoals continue fermentatie, kunnen helpen om de productie-efficiëntie te verhogen en kosten met tot wel 50% te verlagen.
Duurzame eiwitten
Fermentatie maakt het mogelijk om eiwitten en andere voedingsingrediënten te produceren met behulp van micro-organismen in plaats van dieren. Dankzij genetische modificatie maakt het micro-organisme gebruikt in precisiefermentatie specifieke dierlijke eiwitten. Dit proces vermindert de behoefte aan landbouwgrond en verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien biedt het een stabiele productie, ongevoelig voor klimaatveranderingen en ziekten die traditionele veehouderij bedreigen.
Voldoende consumentenacceptatie
Consumenten lijken steeds meer open te staan voor deze innovaties. Onderzoek toont volgens McKinsey aan dat 49% tot 67% van de consumenten bereid is om voedsel met gefermenteerde ingrediënten te proberen, vooral in snacks en lunchproducten.
Opschaling vraagt om nieuwe businessmodellen
Volgens McKinsey zijn er nieuwe investeringsmodellen nodig om de industrie op de lange termijn te laten groeien. Durfkapitaal alleen zal niet volstaan; ook institutionele investeerders en overheden moeten een rol spelen. Initiatieven zoals het Nederlandse Nationaal Groeifonds, dat €60 miljoen heeft vrijgemaakt voor precisiefermentatie, laten zien dat publieke financiering een belangrijke katalysator kan zijn.
Daarnaast zijn joint ventures en strategische partnerschappen tussen bedrijven en investeerders cruciaal om risico’s te spreiden en productie op te schalen. Vivici, een scale-up ontstaan uit een samenwerking tussen DSM en Fonterra, heeft snel kunnen opschalen dankzij partnerschappen met andere bedrijven.