Plantaardige worstjes op de productielijn van de ME-AT-fabriek in Leeuwarden. - Foto: ME-AT
In dit artikel
ME-AT, de plantaardige tak van Vion, maakt vleesvervangers van Nederlandse veldbonen. Het bedrijf wil zo veel mogelijk grondstoffen van Nederlandse bodem halen.
Areaal veldbonen verdubbelt
Op 30 hectare werden vorig jaar veldbonen geteeld voor de vleesvervangers van ME-AT. Dit jaar verdubbelt het areaal. Het assortiment breidt binnenkort uit met worstjes en gehakt. In totaal heeft het bedrijf vijftien verschillende vleesvervangers in het assortiment die onder private label in zeventien landen te koop zijn. Dat alles gebeurde binnen 2,5 jaar nadat Vion aankondigde de runderslachterij in Leeuwarden om te bouwen tot fabriek voor vleesvervangers. Voor het opzetten van een veldbonenketen werkt ME-AT samen met ZLTO, Agrifirm en Herba Ingredients. Als start zijn in 2020 tachtig velden met veldbonen ingezaaid en monsters ervan bekeken in het lab. Daar is een top 3 van rassen uitgekomen die het beste voldeden aan de eisen om er een vleesvervanger van te kunnen maken. âHet is belangrijk dat de kwaliteit die nodig is voor de vleesvervangers ook de kwaliteit is die geleverd wordtâ, aldus Willem Cranenbroek, General Manager van het bedrijf tijdens een persbijeenkomst in Leeuwarden. Vorig jaar werden de eerste veldbonen voor de vleesvervangers geoogst, waar Herba een texturaat van maakte en vervolgens leverde aan ME-AT.Als we Nederlandse grondstoffen gebruiken, zetten we het ook als Nederlands product in de marktAls het aan Cranenbroek ligt, gaat het bedrijf zoveel mogelijk producten maken met Nederlandse grondstoffen. âHet is niet het hoofddoel om 100% Nederlandse grondstoffen te gebruiken. Dat is ook niet mogelijk, maar wel zoveel mogelijk. Het stopt misschien ook niet bij de veldboon. Belangrijk is dat alles schaalbaar moet zijn. Ook geldt dat als we Nederlandse grondstoffen gebruiken, we het ook als Nederlands product in de markt zetten.â Voor de producten op basis van de veldbonen is het bedrijf bezig met een berekening van de CO2-impact. Daarnaast moeten grondmonsters meer kennis geven over het effect op stikstof in de bodem. âDe veldboon is niet alleen een mooie grondstof, het heeft ook een maatschappelijk belang.â
Gelijk aan tarweprijs met plus
Dat het een Nederlands product is, betekent niet dat de burger een hogere verkoopprijs heeft dan andere vergelijkbare vleesvervangers. âWe hebben daar echt voor gelobbyd in de onderhandelingen.â De telers van de veldbonen krijgen een prijs die gelijk is aan die van tarwe met daarbovenop een plus. âMet de huidige marktprijzen zijn de prijzen voor de Nederlandse veldbonen niet per se veel hoger dan andere grondstoffen. Het is een keten in ontwikkeling, met veel trial en error. Alle ketenpartijen moeten bijdragen aan de ontwikkeling daarvan.âEen eigen merk past niet bij onsME-AT zet in op de ontwikkeling en productie van vleesvervangers die zo dicht mogelijk in de buurt van vlees komen. âWe willen het de consument makkelijk maken. De consument moet de vleesproducten een-op-een kunnen uitruilen met de plantaardige producten.â Het dochterbedrijf van Vion heeft er bewust voor gekozen te produceren voor private label. Cranenbroek: âEen eigen merk past niet bij ons. We zouden dan vanaf nul moeten beginnen; ook Vion heeft geen merk waarop we verder zouden kunnen bouwen. Er zouden miljoenen nodig zijn om een eigen merk op te zetten. Daarbij is onze verwachting dat het aantal merken in de retail zal teruglopen. Een nieuw schap, zoals het vleesvervangerschap, bestaat vaak uit veel verschillende merken. Maar hoe groter en bekender het schap wordt, des te meer producten van het eigen merk supermarkten willen. Dat was iets waar wij op in konden spelen.â Bekijk ook de video:
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij