Volgens RIVM eten Nederlanders gemiddeld de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit en bijna 40 gram bewerkt vlees per dag. Foto: Reve.art
Als alle Nederlanders dagelijks twee stuks fruit consumeren en bewerkt vlees vermijden, zijn er in 2050 20% minder nieuwe gevallen van diabetes type 2, hartziekten en beroertes.
Een dieet met meer fruit en minder bewerkt vlees kan bijdragen aan een significante vermindering van chronische ziekten in Nederland tegen 2050. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Daarin werd het effect van de losse voedingsadviezen van de Gezondheidsraad bekeken. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine.
Gezondheidsvoordelen van dieetveranderingen
De Gezondheidsraad adviseert deze richtlijnen: ‘twee stuks fruit per dag eten’ en ‘minimale consumptie van bewerkt vlees’. Het schrappen van bewerkt vlees uit het dieet kan leiden tot een vermindering van 22% in nieuwe gevallen van diabetes type 2 en een daling van 21% in coronaire hartziekten. Daarnaast kan het dagelijks consumeren van twee stuks fruit resulteren in een afname van ruim 18% in het aantal beroertes.
“Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat om een groot aantal mensen,” zegt Ming Jie Duan. Hij is eerste auteur van de wetenschappelijke publicatie. Als voorbeeld geeft hij dat op dit moment een miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes type 2.
Volgens de voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eten Nederlanders gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit. Gemiddeld consumeren Nederlanders bijna 40 gram bewerkt vlees per dag.
Aanbevelingen voor beleid
De onderzoekers pleiten voor beleidsmaatregelen die gezonde eetgewoonten bevorderen. Daarbij valt te denken aan het verlagen van belastingen op gezonde producten en het verhogen van belastingen op ongezonde opties zoals bewerkt vlees.