Skip to content

Meer omzet voor voedingswinkels in juni

De omzetstijgingen bij voedingswinkels kwamen volledig door hogere prijzen, want het totale verkoopvolume daalde met 1,7%. - Foto: ANP

De omzetstijgingen bij voedingswinkels kwamen volledig door hogere prijzen, want het totale verkoopvolume daalde met 1,7%. - Foto: ANP

Supermarkten maakten in juni 12% meer omzet dan een jaar eerder. Speciaalzaken zette 2,5% meer om.

De totale groep winkels met voedings- en genotsmiddelen hebben 10,8% meer omzet behaald dan in juni 2022. Dit meldt het statistiekbureau CBS.

De omzetstijgingen kwamen volledig door hogere prijzen, want het totale verkoopvolume daalde met 1,7% ten opzichte van een jaar eerder. Supermarkten verkochten 1% minder producten. Dat is een minder forse volumedaling dan voorgaande maanden, toen supermarkten nog 2,5% minder producten verkochten. Speciaalzaken zagen een volumedaling van bijna 7%. Dat is juist weer een grotere afname dan de maanden ervoor.

Voedingswinkels zien meer omzetgroei dan non-foodwinkels

De cijfers maken onderdeel uit van de omzetcijfers van de totale detailhandel. Binnen die groep groeit de omzet van winkels die voedsel verkopen harder dan van de non-foodgroep. Voedingswinkels halen ook fors meer omzet uit hun verkopen online. In juni steeg hun omzet uit online verkopen met 16,6% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Uit de snelle inflatieraming van CBS bleek maandag 31 juli dat de totale inflatie deze maand iets afneemt. In juni was de totale inflatie 5,7%. In juli daalde die naar 4,6%. De prijsstijging voor de productgroep voedingsmiddelen, dranken en tabak was forser dan de algemene prijsstijgingen met 11,6% in juli, tegenover 12,6% in juni. Boodschappen worden dus nog steeds duurder, maar de prijzen stijgen minder snel dan een maand eerder.

Voedingsindustrie verhoogt prijzen in juni

Vorige week publiceerde CBS ook cijfers over de afzetprijzen van de industrie. Daaruit blijkt dat de voedingsmiddelenindustrie haar prijzen in juni verhoogde met 4,4% ten opzichte van een jaar eerder. Ook hier neemt de prijsstijging af. In mei, april en maart waren de prijsstijgingen nog respectievelijk 4,8%, 6,4% en 12,2%.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur