Skip to content

Meer toezicht Skal op bio-verkooppunten

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Vanaf 2021 moeten ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die handelingen met biologische producten uitvoeren gecertificeerd worden. Foto: David Rozing/ANP

Vanaf 2021 moeten ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die handelingen met biologische producten uitvoeren gecertificeerd worden. Foto: David Rozing/ANP

Skal Biocontrole gaat vanaf 1 januari 2021 winkels en verkooppunten die biologische producten verkopen meer controleren. Vanaf die datum hebben verkooppunten volgens Europese regelgeving namelijk een certificatieplicht.

Agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en logistieke bedrijven in de biologische keten moeten al langere tijd aan deze certificatieplicht voldoen. Vanaf 2021 moeten ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die handelingen met biologische producten uitvoeren gecertificeerd worden. De handelingen zijn bijvoorbeeld snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Verkooppunten die alleen voorverpakte producten verkopen, zijn vrijgesteld van certificatie.

De certificatieplicht gaat samen met meer controles van Skal. ‘Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument’, aldus de organisatie die door het ministerie van LNV belast is met het toezicht houden op de naleving van de biologische regelgeving.

Certificatiecheck voor ondernemers

Skal gaat eerst samen met ondernemers in kaart brengen wat de certificatieplicht voor verkooppunten betekent. Verkooppunten die gecertificeerd moeten worden, kunnen zich vanaf november aanmelden voor certificatie. Voor de grotere winkelketens geldt dat dit centraal gebeurt. Verkooppunten die al voor andere bedrijfsactiviteiten biologische gecertificeerd zijn, hoeven zich niet aan te melden. Bij de volgende inspectie wordt het verkooppunt dan toegevoegd aan het bio-certificaat. Skal ontwikkelde een certificatiecheck voor ondernemers om na te gaan of ze moeten voldoen aan de certificatieplicht.

Kosten certificatie

“Wij willen de implementatie van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen”, aldus Nicolette Klijnhout, directeur van Skal. “Nog niet alle informatie is op dit moment bekend. Daarom gaan we ondernemers in deze branche de komende tijd stap voor stap meenemen en informeren.”

Aan de certificatie door Skal zijn kosten verbonden. De tarieven die nu vermeld staan op de website van Skal, zijn nog onder voorbehoud van goedkeuring door het ministerie van LNV. De jaarlijkse kosten (die dus nog onder voorbehoud zijn), bedragen minimaal € 647 in het eerste jaar en minimaal € 502 in 2022.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur