Oogsten van veldbonen. - Foto: Carin Vos
Coöperatie CZAV verwacht meer vraag naar lokaal geteelde bonen.
Consumenten zijn volgens CZAV steeds meer bezig met de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardig eiwit vanwege de lagere milieu-footprint. In het project Zeeland Bonenland maken partijen zich daarom sterk om de milieukundige meerwaarde van de eiwitteelt op het gehele bouwplan inzichtelijk te maken en dit ook uit te dragen naar de consument. In dit project participeren CZAV, ZLTO, Herba Ingredients BV, ME-AT Leeuwarden BV en Provincie Zeeland.
Verbeterde teeltkennis
CZAV onderzoekt de bonenteelt en de ontwikkeling van nieuwe technieken om meer teeltkennis op te doen. Ook blijft de coöperatie actief het inzicht vergroten op het vlak van de eiwitteelt en de milieu-impact van zo’n bouwplan met bonen door zoveel mogelijk deel te nemen in proeven en projecten rondom de eiwittransitie. Telers kunnen met betere teeltkennis en een groeiende marktvraag meer rendement halen uit hun teelt.