Foto: Canva/Slatan
In dit artikel
Brood is van nature al een heel eiwitrijk product. Toch zijn er producenten die brood verrijken met extra eiwit. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals de keuze voor extra eiwitrijke granen, voor het toevoegen van pitten en zaden of andere ingrediënten, zoals lupine of (kikker)erwten. Ook het minimaliseren van bewerkingen helpt om de voedingswaarde te behouden. Zo kunnen graanproducten een nog grotere rol spelen in de eiwittransitie.
Een manier om het eiwitgehalte in brood te verhogen is volgens Linda van Zonsbeek, voedingskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), de keuze voor extra eiwitrijke graansoorten. âNiet iedere graansoort bevat dezelfde hoeveelheid eiwit. Zo bevat spelt gemiddeld iets meer eiwit dan tarwe. Ook quinoa en amarant zijn eiwitbronnen die in broodproducten verwerkt kunnen worden. Bovendien bevat volkorenbrood, dat gemaakt is van de hele graankorrel, meer eiwit dan witbrood, dat gemaakt is van bloem."
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij