Skip to content

Microalgenproducent Alver krijgt subsidie voor opschaling

Het microalgeneiwit van Alver heeft een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Alver

Foto: Alver

Het Zwitserse biotechbedrijf Alver heeft groen licht gekregen voor een subsidieaanvraag binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland programma. Alver gebruikt de subsidie voor de opschaling van de productielocatie in Maastricht.

De subsidie maakt deel uit van het Food Pioneers Accelerator-programma, dat grensoverschrijdende voedselinnovaties ondersteunt. Dit programma wordt gesteund door de Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant en de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Flander’s Food, Impuls Zeeland, POM West-Vlaanderen, LIOF en ILVO dragen allen kapitaal bij.

Opschaling van microalgenproductie

Alver heeft net de lab- en pilotfase afgerond en hun productiesysteem gevalideerd. De opschaling zal de productiecapaciteit verhogen met een factor tien. Voor de opschaling gaat Alver een samenwerking aan met een productiefaciliteit in Gent.

Het microalgeneiwit van Alver heeft een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en gezonde vetten. Het product is wit van kleur, neutraal van smaak en geur. Dat maakt het geschikt voor diverse voedingsproducten, van vleesvervangers tot zuivelalternatieven. De microalgen worden duurzaam geteeld, met een lage ecologische voetafdruk en zonder het gebruik van pesticiden.​

Zwitser bedrijf in Nederland

Alver is een Zwitser bedrijf, opgericht in 2016 door Mine Uran en Majbritt Byskov-Bridges. Het hoofdkantoor bevindt zich in Saint-Aubin. In 2022 breidde het bedrijf uit naar Nederland met een kantoor in Den Haag. De productielocatie is gebouwd in Maastricht in verband met de centrale ligging in de Europese Unie. Hierdoor kan het bedrijf meedoen aan dit soort Europese subsidieprogramma’s. De microalgenproducent profiteert nu ook van het sterke netwerk van bedrijven en kennisinstellingen actief in de biotechnologie in deze regio.

Snel delen