Onder meer Vion, Ahold Delhaize en FrieslandCampina zouden te weinig doen om de richtlijnen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. - Foto: Mark Pasveer
In dit artikel
Milieudefensie stelt dat de klimaatplannen van 29 grote Nederlandse bedrijven tekortschieten. Onder meer Vion, Ahold Delhaize en FrieslandCampina zouden te weinig doen om de richtlijnen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. De bedrijven zijn het daar niet mee eens.
De klimaatplannen van Ahold, FrieslandCampina, Unilever Nederland, DSM en Vion Food Group zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde onder 1,5 graad te houden. Dat concludeert Milieudefensie op basis van onderzoek door NewClimate Institute in opdracht van de milieuclub.
Emissiereducties niet boven 19% in 2030
Ook andere bedrijven, zoals KLM, Tata Steel en Yara Nederland, worden beschuldigd van tekortschietende plannen en ambities. Begin dit jaar riep Milieudefensie de 29 bedrijven op om hun klimaatplannen te delen, zodat deze getoetst konden worden. Volgens het rapport komen de emissiereducties van de bedrijven niet boven 19% uit in 2030. In het klimaatakkoord is vastgesteld dat dit 49% moet zijn en in 2050 net-0. Ook hekelt de milieuorganisatie de transparantie van de bedrijven over hun acties.
âOppervlakkig en gericht op slechts enkele emissiebronnenâ
Volgens het rapport zijn de reductieplannen âoppervlakkig en gericht op slechts enkele emissiebronnenâ. Slechts van drie bedrijven (DSM, Stellantis en Tata Steel) worden de plannen beoordeeld als âmatigâ. In het rapport wordt ook gesteld dat veel bedrijven hun klimaatdoelstellingen te veel laten afhangen van beschikbaarheid van hernieuwbare energie en groene waterstof. Die capaciteit is op dit moment onvoldoende om de energie die bedrijven nodig hebben op te wekken.
FrieslandCampina: âPertinent onjuistâ
FrieslandCampina geeft ook aan de conclusies in het rapport te hard te vinden. âMilieudefensie geeft aan dat FrieslandCampinaâs klimaatplan âtransparantâ en âintegerâ is voor de korte en middellange termijn (tot 2030). Milieudefensie vindt echter ook dat FrieslandCampina âniks doet om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomenâ: dat is pertinent onjuist. Sinds 2015 is de uitstoot van broeikasgassen met 28% verminderd binnen het bedrijf en met 12,5% op leden-melkveebedrijven. Daarnaast is ons klimaatplan erop gericht om de uitstoot van broeikasgassen ook in de toekomst te blijven verminderen.â Het bedrijf laat ook weten door te zullen gaan met de realisatie van de klimaatplannen. Vorige week maakte de coöperatie nog bekend dat Science Based Targets initiative (SBTi) heeft berekend dat de klimaatdoelen van het bedrijf in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs.
Ahold Delhaize: âNiet alleen verantwoordelijkheid kan dragenâ
Ahold Delhaize krijgt in het rapport geen goede score, omdat het bedrijf te weinig inzicht geeft in de uitstoot van zijn toeleveranciers en verdere keten (scope 3). De plannen van het bedrijf nemen deze scope 3 onvoldoende mee. In een reactie laat het bedrijf weten het niet eens te zijn met de conclusies van Milieudefensie. Het bedrijf zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen door afspraken te maken met leveranciers, producenten en boeren over de gehele wereld. Het beursgenoteerde bedrijf zegt wel dat het niet alleen de verantwoordelijkheid kan dragen voor de uitstoot van al deze bedrijven.
Vion: âRegie niet bij private partijenâ
Ook Vion zegt het niet eens met de berekeningen van NewClimate Institute over scope 3. Het bedrijf zegt dat er geen contact met hen is opgenomen voor relevante data. âHierdoor is de scope 3 niet in lijn met onze science-based berekeningen en daardoor onjuist. De evaluatie van scope 1 en 2 (eigen bedrijfsvoering) worden door Vion verwelkomd en zal worden gebruikt in verdere stappen. We vinden het belangrijk dat de overheid regie voert in de klimaatdoelstellingen, in afstemming met Europa en de Verenigde Naties, maar niet door private partijen op basis van eigen normen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst