Skip to content

Milieudefensie wijst accountants op verantwoordelijkheid klimaatrisico’s

Milieudefensie heeft accountantskantoren van de 29 grote bedrijven, waaronder Ahold en Unilever, een brief gestuurd waarin de boekhouders worden gewezen op hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van klimaatverandering.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Volgens Milieudefensie moeten de accountantskantoren inzicht krijgen in de manier waarop gevaarlijke klimaatverandering een risico vormt voor de bedrijven.  Foto: Canva premium

Volgens Milieudefensie moeten de accountantskantoren inzicht krijgen in de manier waarop gevaarlijke klimaatverandering een risico vormt voor de bedrijven. Foto: Canva

Milieudefensie heeft maandag accountants van de 29 grote bedrijven, waaronder Ahold en Unilever, een brief gestuurd waarin de boekhouders worden gewezen op hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van klimaatverandering.

“Accountants moeten gevaarlijke klimaatverandering aanmerken als kernpunt in de controle van de jaarrekening”, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. “Daarbij zijn zij verplicht om te handelen wanneer grote bedrijven onvoldoende actie ondernemen hiertegen.”

Het nemen van klimaatregels

Dat de grote bedrijven tekortschieten in het nemen van klimaatmaatregels bleek eerder dit jaar uit de Klimaatcrisis-Index, een onderzoek van NewClimate Institute naar de klimaatplannen van de 29 grote vervuilers. Milieudefensie had om de klimaatplannen gevraagd, in navolging van de rechtszaak tegen Shell, die onderstreept dat vervuilende bedrijven een grote verantwoordelijkheid dragen in het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering.

Onafhankelijke accountantscontrole

De milieuorganisatie richt, als eerste in de wereld, haar peilen dus ook op accountantskantoren, zoals KPMG, Deloitte, PwC en EY. Volgens Milieudefensie moeten de accountantskantoren inzicht krijgen in de manier waarop gevaarlijke klimaatverandering een risico vormt voor de bedrijven. Ook moeten de boekhouders greenwashing doorzien die bedrijven ook in hun jaarverslagen doorvoeren als het gaat om hun eigen bijdrage aan het klimaatprobleem en aan de oplossing ervan. Pols: “Een goedkeurende controleverklaring zonder expliciete klimaatbeoordeling is in de huidige klimaatcrisis niet compleet, niet transparant en kan zelfs investeerders, aandeelhouders en het algemeen publiek benadelen. De onafhankelijke accountantscontrole moet juist deze belangen dienen.”

Een getrouw beeld van de financiële positie

Volgens Pols zijn controlerend accountants van deze bedrijven verplicht om te garanderen dat informatie die door de jaarrekening naar buiten komt naar hun onafhankelijk en objectief inzicht een getrouw beeld geeft van de financiële positie van deze bedrijven. Dit betekent dat alle verplichtingen en risico’s van deze ondernemingen die van materieel belang zijn, openbaar moeten worden gemaakt en dat, waar nodig, maatregelen of voorzieningen moeten worden getroffen. “Het voldoen aan klimaatverplichtingen moet daarmee onderdeel zijn van elke accountantscontrole om tot een getrouw beeld van de financiële positie te kunnen komen waar derden op kunnen vertrouwen.”

PwC

Accountantskantoor PwC geeft aan het helemaal met Milieudefensie eens te zijn, zo meldt ANP. “De vrijblijvendheid over het doorgronden en doorvertalen van klimaatrisico’s en -ambities moet eraf”, aldus PwC-bestuurder Wytse van der Molen. Tot nu toe is de gewenste transparantie over klimaatrisico’s slechts in 8% van de jaarrekeningen aanwezig, becijfert het accountants- en adviesbureau.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur