Mensen gooien thuis minder eten weg. Bedrijven maken volgens Adema nog te weinig vooruitgang met voedselverspilling. - Foto: Canva/Elena Rui
In dit artikel
Voedselverspilling nam in Nederland in 2020 toe tot 2,8 miljard kilo. Dat blijkt uit de Nederlandse Monitor Voedselverspilling van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Landbouwminister Piet Adema is bezig met een nieuwe aanpak van voedselverspilling.
Maatregelen aanpak voedselverspilling
Minister Adema denkt na over maatregelen om de verspilling verder te verlagen. âAls we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen wegâ, zegt Adema. Met het eten dat in de prullenbak belandt, kunnen miljoenen magen worden gevoed. Bovendien scheelt het uitstoot van broeikasgassen als minder voedsel wordt verspild.Bedrijven boeken te weinig progressie
Adema ziet dat vooral mensen thuis minder eten weggooien. In de periode van 2015 tot 2022 gooide huishoudens jaarlijks gemiddeld 10 kilo per minder weg, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. âDat is een geweldige prestatie.â Bedrijven boeken volgens de bewindsman ânog te weinig progressieâ. Daar moet volgens hem âecht een tandje bij, er is van boer tot bord nog veel winst te behalenâ.Lees ook: CBS: voedingsindustrie laat minder reststromen verbranden
Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan
Een aantal âveelbelovende initiatievenâ laten volgens de minister zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan. Hij noemt bijvoorbeeld dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer. Wat de minister concreet voorstelt, moet later dit jaar blijken.Meeste verspilling bij verwerking
In de primaire productie is de omvang van voedselverspilling 463 kiloton (15%) en bij de verwerking en fabricage 1.031 kiloton (37%). Bij de consumptie buitenshuis vindt de minste verspilling plaatst met 83 kiloton (3%), al is dit vertekent door de horecasluiting in 2020. In 2020 is 620 kiloton aan voedsel bedoeld voor menselijke consumptie naar de veevoerindustrie gegaan.Nieuwe definitie
Wanneer de voedselverspilling wordt bekeken vanuit de voormalige Nederlandse definitie is een daling te zien in de bovengrens van voedselverspilling. In 2019 was de verspilling per bevolkingshoofd tussen de 88-136 kilo. In 2020 is dit 97-123 kilo. Dit komt door een verdere daling van reststromen in natte veevoeders, waardoor er minder volume naar veevoer gaat. Voor 2020 werd de bandbreedte van voedselverspilling gemeten om zo dubbeltellingen te voorkomen als gevolg van onduidelijkheid over of het materiaal als vermijdbare voedselresten (wel verspilling) of onder onvermijdbare voedselresten (geen verspilling) geclassificeerd moest worden. Mede-auteur: Lydia van RooijenMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst