Skip to content
Premium

Krijg toegang tot alle artikelen vanaf €2,50 per week Nu abonneren

Mosa Meat dient Novel Food-aanvraag in voor gecultiveerd rundervet

Het rundervet kan als ingrediënt toegevoegd worden aan plantaardige vleesvervangers.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Mosa Meat Novel Food

Mosa Meat heeft een Novel Food-aanvraag ingediend voor hun gecultiveerde rundervet. Foto: Mosa Meat

Mosa meat heeft een Novel Food-aanvraag gedaan voor gecultiveerd rundervet. De Novel Food-aanvraag is een eerste stap richting gecultiveerd vlees op de Europese markt zetten.

Mosa Meat kiest voor de goedkeuring van gecultiveerd rundervet, omdat in het rundervet de geur, smaak en textuur van rundvlees zitten. Het rundervet kan als ingrediënt toegevoegd worden aan plantaardige vleesvervangers. In de Europese Unie kunnen bedrijven alleen afzonderlijke gecultiveerde ingrediënten indienen voor goedkeuring.

Naast een aanvraag in de EU heeft Mosa Meat ook in Zwitserland het dossier ingediend. Het gecultiveerde rundervet komt hiermee ook een stapje dichter bij marktintroductie in het Alpenland. Hierbij krijgen ze steun van Bell Switzerland. Dit bedrijf investeerde in 2018 al in Mosa Meat. Ook dit proces duurt naar verwachting 18 maanden.

Plantaardige producten verrijken

De gecultiveerde-vleesproducent kijkt uit naar een nauwe samenwerking met de Europese autoriteiten om aan alle veiligheidseisen te voldoen. “Vet is een geweldige smaakmaker en we hebben een ingrediënt ontwikkeld dat de rijke culinaire ervaring biedt die consumenten verwachten van conventioneel rundvlees”, zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat. “Deze innovatie tilt niet alleen onze Mosa Burgers naar een hoger niveau, maar kan ook plantaardige producten verrijken, die nog tekortschieten in het evenaren van de volledige smaakervaring van vlees.”

Sneller gecultiveerd product op de markt

De goedkeuring van rundervet zal naar verwachting 18 maanden in beslag nemen en is nog maar een eerste stap. “Met gecultiveerd vet kunnen we onze eerste burgers sneller aan consumenten introduceren, terwijl we verder werken aan onze lange-termijnambities. Onze eerste producten combineren gecultiveerde en plantaardige ingrediënten, waarbij we optimaal gebruikmaken van onze expertise op beide gebieden.”

Tweede Novel Food-aanvraag voor gecultiveerd vlees

Mosa Meat is pas de tweede producent die een Novel Food-aanvraag indient voor een gecultiveerd ingrediënt. Het Franse Gourmey vroeg in 2024 als eerste producent een Novel Food-beoordeling aan voor gecultiveerde foie gras.

advertentie

Snel delen