Skip to content

Multinationals: circulaire economie plastic sneller

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
In een rapport pleit de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), zoals de groep heet, onder andere voor het normaal maken van een circulaire economie voor plastic. Foto: Canva

In een rapport pleit de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), zoals de groep heet, onder andere voor het normaal maken van een circulaire economie voor plastic. Foto: Canva

Een groep van acht Nederlandse multinationals wil de overgang naar een circulaire economie voor plastic versnellen.

Volgens de groep, die geleid wordt door acht CEO’s van onder andere FrieslandCampina, Unilever, Heineken en DSM, is het mogelijk om plastickringlopen versneld te sluiten. In een rapport pleit de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), zoals de groep heet, onder andere voor het normaal maken van een circulaire economie voor plastic. Het zou onder meer een belangrijk onderdeel moeten zijn in handelsverdragen. Daarnaast moeten substantiële investeringen in innovatie gedaan worden om zowel de kwantiteit als de kwaliteit van gerecycled plastic te stimuleren.

Praktijkvoorbeelden

In het rapport noemen de bedrijven praktijkvoorbeelden van het gebruik van minder plastic of het recyclen ervan om zo andere bedrijven en beleidsmakers te inspireren. Zo introduceerde FrieslandCampina een volledig recyclebare en lichtere versie van een kaasverpakking. Hiermee wordt 30% aan verpakking bespaard.

Vraag neemt toe

Uit recent onderzoek van ABN Amro blijkt dat steeds meer consumenten het belangrijk vinden dat producten in duurzame verpakkingen worden aangeboden. Een groot deel vindt het daarnaast belangrijk dat voorverpakte groenten en fruit niet in plastic zijn verpakt. Het aantal verpakkingen met een ‘milieuvriendelijke claim’, bijvoorbeeld dat het een verpakking is die gerecycled kan worden, nam in de afgelopen jaren toe. De vraag naar verpakkingen die goed te recyclen zijn, groeit dan ook. Dat zijn verpakkingen van zogenoemd monomateriaal, van één type kunststof.

Kwaliteit van gerecyclede kunststoffen

Volgens DSGC is een van de belangrijkste uitdagingen om de kwaliteit van gerecyclede kunststoffen te verbeteren, zodat die weer in nieuwe producten kunnen worden gebruikt. De kennis hiervoor is er wel, maar in de praktijk wordt die nog weinig toegepast, omdat de huidige prikkels zich richten op kwantiteit in plaats van op kwaliteit van gerecycled plastic.

DSGC werd opgericht in 2012 en staat onder leiding van Jan Peter Balkenende als voorzitter. De CEO’s ‘zijn ervan overtuigd dat de veranderingen en innovaties op gebieden als energievoorziening, grondstofgebruik en voedselsystemen Nederland een nieuw toekomstperspectief kunnen bieden’.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur