Skip to content

Natuur- en milieuorganisaties willen taks op vlees en zuivel

De overheid moet een heffing invoeren op vlees en zuivel, afhankelijk per productiemethode, waarmee boeren kunnen werken aan duurzaamheid en dierenwelzijn op hun bedrijf.

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De overheid moet een heffing invoeren op vlees en zuivel, afhankelijk per productiemethode, waarmee boeren kunnen werken aan duurzaamheid en dierenwelzijn op hun bedrijf. Die oproep doen natuur- en milieuorganisaties aan minister Henk Staghouwer van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.

Het is een van de instrumenten die volgens de organisaties nodig is, zodat de consument haar verantwoordelijkheid neemt in de omslag naar een ecologische landbouw. “De overheid heeft een actieve rol om de duurzame keuze, ook de logische keuze te maken voor de consument via prijsstellingsbeleid en voorlichting”, schrijft Kirsten Schuijt, CEO van het Wereld Natuur Fonds aan de landbouwminister. De zuivel- en vleestaks is dan onderdeel van een ‘alomvattend pakket aan maatregelen’, is het oordeel van Schuijt. Andere acties van het kabinet zouden volgens haar kunnen zijn het beperken van reclame voor vlees en zuivel, consumenten stimuleren om meer plantaardig eiwit te eten, het doorvoeren van 0% btw-tarief op groente, noten en fruit.

Perspectiefbrief

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties van de Groene 11 hebben de brief van WNF-voorvrouw Kirsten Schuijt mede-ondertekend. Daarmee is de boodschap onderschreven door GreenpeaceNL, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, de Natuur- en Milieufederaties, SoortenNL en Vogelbescherming Nederland. Minister Staghouwer werkt deze zomer aan een vervolg van zijn perspectiefbrief van afgelopen juni. De Tweede Kamer gaf de perspectiefbrief een onvoldoende en dus zegde de minister toe dat voor Prinsjesdag er meer informatie komt over hoe boeren de toekomst van hun bedrijf zouden moeten gaan inrichten. Door het schrijven van deze brief hopen de natuurclubs dat de minister hun aanbevelingen overneemt. De organisaties zien minder in het verplaatsen van bestaande bedrijven: dat draagt volgens hen niet bij aan de klimaatopgave en het tegengaan van ontbossing voor de productie van veevoer. “Als bedrijven verplaatst worden, dan is nog steeds een omslag naar natuurinclusieve landbouw voor een bedrijf noodzakelijk”, schrijft Schuijt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur