Foto: Ronald Hissink
In dit artikel
Brood is in een jaar maximaal 5 tot 10% duurder geworden. Dat is veel minder dan waar eerder voor werd gevreesd.
Bakkers hebben termijncontracten
De prijzen van tarwe, voedselgrondstoffen en energie zijn de laatste maanden flink opgelopen. Dat heeft gevolgen voor de bakkerijen. Maar het NBC noemt de prijsstijgingen van brood en andere bakkerijproducten tot nu toe âredelijk beperktâ. Dat heeft meerdere oorzaken. Bakkers en supermarkten rekenen de kostenstijgingen niet in zijn geheel door. Veel bakkers werken met termijncontracten. Daardoor duurt het even voordat de hogere grondstof- en energieprijzen worden verrekend in de broodprijs. Het NBC verwacht daarom dat brood de komende tijd duurder gaat worden.Brood is goedkoop
Veel gezinnen consumeren ongeveer een brood per dag, zegt directeur Mirjam Kortekaas van het NBC. âBrood is nog altijd goedkoop. Gemiddeld kost een brood in Nederland â¬Â 2,33. Hiervoor krijg je 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent. Het beleg op de boterham is vaak vele malen duurder. Zo kost een plak kaas of ham al snel het dubbele. En een boterham besmeren met jam of pindakaas is minstens zo duur als de boterham zelf.âHet feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemersVolgens Kortekaas heeft de bakkerijsector een moeilijke periode achter de rug. âTijdens de coronamaatregelen waren restaurants, lunchrooms en cateraars gesloten. De horeca is goed voor 17% van de totale broodverkoop in Nederland. Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers. Natuurlijk zullen ook zij iets gaan doen met de stijging van de broodprijs, maar de impact daarvan is op dit moment gering.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij