Skip to content

Nederland blijft vlees eten met kerst

Hoewel het aanbod van plantaardige kerstrecepten en -producten van supermarkten groeit, daalt het aantal gegeten dieren nauwelijks.

Afbeelding

1,5 miljoen van de gegeten dieren met Kerst zijn kip of kalkoen - Foto: Canva/LauriPatterson

Hoewel het aanbod van plantaardige kerstrecepten en -producten van supermarkten groeit, daalt het aantal gegeten dieren nauwelijks.

Nederlanders eten volgens een schatting van de Vegetariërbond in 2020 gezamenlijk 2,7 miljoen dieren met kerst. Dat is volgens de bond drie keer zoveel als op een reguliere dag. Van de 2,7 miljoen dieren is 1,5 miljoen kip of kalkoen. Het aanbod van supermarkten reflecteert de vlezige feestcultuur. De flexitariër laat met regelmatig vlees staan, behalve met de feestdagen. Uit de analyse van Eiwit Trends van het kerstassortiment van de grote Nederlandse supermarkten komt wel een groot aanbod aan vegetarische kerstproducten naar voren.  

Lees ook: Vleesconsumptie blijft stabiel

Feest staat gelijk aan vlees

Op feestelijke momenten kan vlees niet ontbreken, omdat het gelijk staat aan luxe en genot. Plantaardige gerechten hebben niet dezelfde status, behalve voor die consumenten die om ethische redenen dierlijke producten laten staan. In die zin botsen twee verschillende eetculturen met elkaar. Een plantaardige kerst bevestigt een overtuigd vegetariër of veganist in zijn identiteit. Een echte vleeseter ervaart een kerst zonder vlees als een verlies.

Minder vlees eten is al verbetering

Minder vlees eten op een feestdag is al een verbetering en 100% plantaardig opdringen kan averechts werken. Het blad Allerhande van de supermarkt Albert Heijn in 2018, rijk aan plantaardige recepten met quinoa en vegetarisch, werd met afschuw ontvangen. De ‘echte’ kerstrecepten ontbraken. In de jaren daarna kwamen er meer producten en recepten met meer plantaardige ingrediënten, maar net niet 100% plantaardig; spruitjes geserveerd met spekjes of een groentesoep op basis van een kippenbouillon.

Een vegetariër aan de kersttafel

Ondertussen neem het aanbod van 100% plantaardige kerstproducten weer toe. Toch zal de biet tartare niet meteen de steak tartare verdringen als showstopper. Onze eetpraktijken en ingesleten gewoontes zijn sterk, zeker op feestdagen die zijn omringt door nostalgie en tradities. Tegelijkertijd eten mensen samen. Als het aantal plantaardige eters aan de kersttafel groeit, verschuift de verhouding van eiwitten naar meer plantaardig en minder dierlijk.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.

Snel delen