Skip to content

Nederland een van de grootste EU-landen gelinkt aan ontbossing

Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Eyevine

Foto: Eyevine

Nederland is een van de grootste EU-landen met importproducten die gelinkt zijn aan ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport waarin staat dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van gemiddeld 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van grondstoffen zoals soja en palmolie. Daarmee staat Nederland op de vijfde plek. Bij deze berekening neemt WWF ook doorgevoerde en bewerkte grondstoffen mee.

Strengere Europese regelgeving

De natuurbeschermingsorganisatie deed onderzoek naar het kappen van regenwoud gericht op de import van landbouwproducten van de Europese Unie. De organisatie constateert dat Nederland een van de grootste Europese importeurs van soja is. De veehouderij is hiervoor de belangrijkste reden, zo stelt WWF. Het pleit voor strengere Europese regelgeving over ontbossing. De EU is de op een na grootste ‘importeur van ontbossing’, aldus de organisatie. China passeerde de EU in 2014.

Doorvoer naar andere landen

Een groot deel van de door Nederland geïmporteerde soja wordt echter weer doorgevoerd naar andere landen. Uit cijfers van CBS blijkt dat Nederland in 2019 4,1 miljoen ton sojabonen importeerde, 2,6 miljoen ton aan sojaschroot en een kleine hoeveelheid aan sojameel. Bijna een kwart van de sojabonen werd weer geëxporteerd. Een deel van de sojabonen wordt in Nederland verwerkt. Van het sojaschroot dat hierdoor ontstaat vindt ook een deel zijn weg naar het buitenland, net als de sojaschroot die Nederland importeert. Ons land exporteerde in 2019 ongeveer 3,1 miljoen ton sojaschroot. Ongeveer 2 miljoen ton schroot wordt gebruikt door de Nederlandse veevoersector. Dat is ongeveer een half procent van de wereldproductie.

Reactie Nevedi

Brancheorganisatie Nevedi vindt het onterecht dat WNF de Nederlandse dier(voer)sector richting de burger met het rapport in een kwaad daglicht zet. Directeur Henk Flipsen: “In het rapport gaat het ook over soja- en palmolie, dat voornamelijk wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Daar lees je in de conclusies weinig over terug. Daarnaast is de soja in Nederlands diervoer volledig gecertificeerd tegen ontbossing volgens een systeem waarover WNF zelf heeft meegedacht. Daarmee zijn alle eieren, vlees en zuivel in Nederland uniek te noemen omdat dat nergens in de wereld nog zo goed is geregeld. Het voelt raar dat WNF Nederland de diervoedersector daar nu op aanvalt. Nevedi werkt graag verder met WNF aan verdere certificering van ontbossingsvrije soja in Europa. Maar dat moet wel op basis van partnership en niet door publieke verwijten die ongegrond zijn.”

Wetsvoorstel

De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel over ontbossing. Het WWF hoopt dat deze wet ervoor zorgt dat producten die iets te maken hebben met het kappen van regenwoud verboden worden op de Europese markt. Nevedi vindt de gedachte van WNF interessant. In Nederland is alles al gecertificeerd en een voorstel in EU zou een gelijker speelveld betekenen. Nevedi heeft intussen een uitnodiging aan WNF verzonden voor een gesprek hierover. De Europese veevoerorganisatie Fefac heeft alvast een voorzet gegeven met aandacht voor conversie in nieuwe richtlijnen voor duurzame soja, de Fefac Soy Sourcing Guidelines.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau