Foto: ANP
In dit artikel
âNederland Vleesland; waar smaken verschillenâ. Onder deze titel is op 1 september een campagne van de vleessector begonnen om de inspanningen om het vlees zo diervriendelijk, duurzaam en gezond in de markt te zetten, te laten zien.
Ik hoef niet te vertellen dat deze, zoals de sector noemt, start van de maatschappelijke dialoog flink wat heeft losgemaakt. En waarschijnlijk niet wat in eerste instantie beoogd werd.
De lancering van âNederland Vleeslandâ maakt duidelijk om wat voor hoeveelheden het gaat in Nederland. Per dag worden ruim anderhalf miljoen dieren geslacht. En onze vleesconsumptie wordt er ook niet minder om.
Op basis van de huidige discussies over stikstof, mest, biodiversiteit en natuur is de enige conclusie die je kunt trekken dat het anders en minder moet
Op basis van de huidige discussies over stikstof, mest, biodiversiteit en natuur is de enige conclusie die je kunt trekken dat het anders en minder moet. Dus kun je met trots de slogan âNederland Vleeslandâ uitdragen?
Kweekvlees
Ik moest denken aan een webinar vorige week, waar mijn collega Marjolein van der Spiegel als expert mocht aansluiten. En, ja, we kunnen we toch wel trots zijn op de slogan âNederland Vleeslandâ. Maar dan moet er wel een woord vóór: Nederland Kweekvleesland! Want tijdens dit webinar, georganiseerd door de Xprize Foundation (âCultivated Meat Regulatory Landscape: Europe Editionâ), werd duidelijk dat Nederland in de EU leidend is qua kennis, bedrijven en ontwikkeling.
Voor wie de Xprize Foundation niet kent: deze non-profit organisatie uit Los Angeles organiseert wetenschappelijke en technologiewedstrijden om âs werelds grootste uitdagingen op te lossen, waaronder het ontwikkelen van een duurzamer en diervriendelijker alternatief voor vlees.
Plantaardige alternatieven
Natuurlijk is het goed dat geïnnoveerd blijft worden in de veehouderij, maar we moeten ook erkennen dat zowel het huidige veehouderijsysteem als onze consumptie herzien moet worden. Die transitie kan versneld worden door, naast alle plantaardige alternatieven, zo diervriendelijk mogelijk vlees te ontwikkelen met behulp van fermentatie en kweektechnieken. (En ik besef terdege dat voor de uiteindelijke acceptatie, ook de benaming van dit soort vlees nog verder moet ontwikkelen).
Dus laten we onze leidende positie in de EU in de ontwikkeling van kweekvlees vasthouden en zelfs gaan versnellen! Zodat we met die voorsprong met trots de slogan âNederland Kweekvleeslandâ kunnen uitdragen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij