Skip to content

Nederlandse telers en afnemers plantaardige eiwitten willen samenwerken

Langzaamaan ontstaan kleine initiatieven waarbij bijvoorbeeld plantaardige vlees- en zuivelvervangers worden gemaakt van in Nederland geteelde eiwitgewassen.

Updated on:
Achtergrond
Grondstoffen
Voor de productie van plantaardige kaasvervangers is Willicroft op zoek naar meer telers van witte bonen in Nederland. - Foto: Hans Prinsen

Voor de productie van plantaardige kaasvervangers is Willicroft op zoek naar meer telers van witte bonen in Nederland. - Foto: Hans Prinsen

Afnemers van plantaardige eiwitten, bijvoorbeeld producenten van vlees- en zuivelvervangers, hebben steeds vaker de wens om lokaal in te kopen. Langzaamaan ontstaan kleine initiatieven waarbij producten worden gemaakt van in Nederland geteelde eiwitgewassen.

Een voorbeeld zijn de plantaardige kaasvervangers van Willicroft. Waar het bedrijf eerst alleen noten gebruikte voor zijn producten, wil het steeds meer witte bonen uit Nederland gaan gebruiken. Daarvoor ging het bedrijf begin dit jaar een samenwerking aan met een Nederlandse teler. Ook LuPeel, waarin lupinetelers uit de Peel verenigd zijn, ging een samenwerking aan. Met Slow Food Masters ontwikkelt het verschillende producten op basis van lupine.

Oproep voor teelt witte bonen en lupine

Verschillende oproepen tot samenwerking kwamen voorbij tijdens de Eiwitbooster, een evenement georganiseerd door Agroproeftuin de Peel. Kunnen telers in de Peel eiwitrijke grondstoffen leveren? En welke plantaardige eiwitten willen de afnemers precies? Die vragen stonden centraal tijdens de drukbezochte bijeenkomst vrijdag 25 november.

Brad Vanstone, oprichter van Willicroft, deed een oproep voor de teelt van witte bonen aan geïnteresseerde boeren. In 2024 wil het bedrijf flink opschalen en daarvoor is Willicroft op zoek naar 50 tot 60 hectare witte bonen. Henk Kerkers, teler van lupine, deed een zelfde oproep de andere kant op: een producent die aan de slag wil met lupine kan zich melden.

Coroos zoekt meer groenten en peulvruchten uit de buurt

Ook conservenfabrikant Coroos is op zoek naar meer groenten en peulvruchten uit de buurt, hoewel dat niet zonder slag of stoot zal gaan. “De consument wil meer uit de regio eten. Wij hebben daarom interesse om meer uit de buurt te halen. We lopen er alleen tegenaan dat de teelt in Nederland duurder is. We moeten die hogere prijs vertaald kunnen krijgen richting de retailer”, aldus Richard Corsmit, directeur van het bedrijf dat met name voor huismerken produceert.

Hij noemt het voorbeeld van de samenwerking van Coroos met Boerschappen als iets “waar we meer naar toe zouden willen”. Het bedrijf levert Nederlandse groenten en fruit voor de maaltijdboxen van Boerschappen die bij consumenten thuis worden bezorgd en waarvoor een ‘eerlijke’ prijs wordt betaald.

Recepten ontwikkelen met meer groenten en peulvruchten

Hutten Catering heeft ook de ambitie meer lokaal in te kopen. Dat moet bijdragen aan het doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn. De 60 koks in het bedrijf houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten met meer groenten en peulvruchten. Het bedrijf bracht in kaart waar nu alle producten vandaan komen en waar het naar toe wil.

“Ons huidige gebruik aan peulvruchten is goed voor zo’n 4,5 hectare”, zo vertelde Rens Faes, inkoper bij het bedrijf. In het ‘nieuwe koken’ komt er meer aandacht voor peulvruchten, dus het gebruik zal nog wat groeien. De peulvruchten wil Hutten lokaal inkopen. Vanwege de kleine schaal ziet het een samenwerking met meerdere afnemers en boeren voor zich.

Lees ook: HAK haalt teelt kidneybonen naar Nederland

Vragen over risico’s teelt en voldoende saldo

De wil om samen te werken is er, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Al zijn er bij telers wel vragen over wie het risico van de vaak risicovollere teelten draagt en of er voldoende saldo overblijft. De dit jaar opgerichte Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland staat voor de belangen van de boeren. Een voorwaarde voor de samenwerkingen is dan ook dat de teelt een eerlijke prijs moet opleveren. Dat stelde Henk Janknegt, voorzitter van de organisatie. Alleen dan is de teelt houdbaar in Nederland.

Lees ook: Hele keten aan zet bij Green Deal Eiwitrijke Gewassen

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur