Skip to content

Nederlandse voedselproducenten verspillen meer

Nederlandse voedselfabrikanten verspillen meer voedsel, blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. In 2021 werd 1,1 miljoen ton aan voedsel weggegooid bij de productie en verwerking.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

Nederlandse voedselfabrikanten verspillen meer voedsel, blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. In 2021 werd 1,1 miljoen ton aan voedsel weggegooid bij de productie en verwerking.

In Nederland is 148 kilo per inwoner weggegooid in 2021. Hiervan is 65 kilo afkomstig van de fabrikanten. Dat is meer dan in 2020, toen de eerste meting voor Europa plaatsvond. In dat jaar belandde 59 kilo niet op het bord van de Nederlander. Gemiddeld is de voedselverspilling in Nederland is afgenomen, in 2020 werd nog 161 kilo per hoofd van de bevolking weggegooid. Met name bij consumenten en primaire productie nam de verspilling af, volgens de cijfers van Eurostat. In totaal werd 2,6 miljoen kilo aan voedsel weggegooid in Nederland.

Consumenten verspillen in Europa het meest

De Europese Commissie maakte de voedselverspillingcijfers bekend en daaruit blijkt dat gemiddeld 131 kilo aan voedsel wordt weggegooid per Europese burger. Voor het grootste deel (70 kilo) vindt de verspilling plaats bij de consument, daarna volgen de producenten met gemiddeld 28 kilo. In absolute getallen werd in de hele EU 58 miljoen kilo verspild. Frankrijk en Cyprus zijn de grootste verspillers met beide meer dan 8 miljoen kilo.

Voorstel om verspilling te verminderen

De Europese Commissie wil voedselverspilling aanpakken en broedt daarom op plannen. Het voorstel is om de voedselverspilling in de verwerking en productie met 10% te laten afnemen met bindende doelstellingen. Ook bij consumenten moet het mes in de verspilling, daar is het voorstel om te streven naar 30% reductie. Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten het voorstel nog beoordelen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur