Een supermarktklant scant kip. - Foto: ANP
In dit artikel
Het waarschuwingsetiket op koelvers pluimveevlees ter bestrijding van salmonella en campylobacter op pluimveevlees wordt aangepast.
Consument beter informeren
Het plaatsen van een waarschuwing is al verplicht sinds 2001. De aanpassing van de waarschuwing is bedoeld om consumenten beter te informeren over de risicoâs van schadelijke bacteriën. De aanpassing volgt op onderzoek van het RIVM uit 2015 naar de effectiviteit van het waarschuwingsetiket op pluimveevlees. Een ruime meerderheid van de consumenten bleek een waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees nuttig te vinden. Ook bleek dat vormgeving en plaats de effectiviteit kunnen versterken. Het Voedingscentrum heeft vervolgens een consumentenonderzoek laten uitvoeren gericht op de aangepaste waarschuwingstekst en vormgeving, en de resultaten zijn daarna besproken met het bedrijfsleven. Tekst gaat door onder de foto {{foto,3}}Voedselgerelateerde ziekte-uitbraken
Het aantal voedselgerelateerde ziekte-uitbraken â als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel â lag in 2020 op 559. Daarbij werden 1.907 zieken gemeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2020 van het RIVM. Dat waren beduidend minder uitbraken dan in de voorgaande jaren. In 2019 ging het om 735 uitbraken met 3.058 zieken en in 2018 om 756 uitbraken met 2.805 zieken. Volgens de auteurs komt dat vooral door betere hygiëne zoals handen wassen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.Norovirus, salmonella en campylobacter
De meeste uitbraken in 2020 werden veroorzaakt door het norovirus, salmonella en campylobacter. In 2020 werden 5 uitbraken van salmonellose geregistreerd tegen 13 in 2019. Daardoor werden respectievelijk 87 en 148 mensen ziek. Het aantal uitbraken van infecties met campylobacter lag in 2020 op 8 en in 2019 op 7, met in 2020 26 zieken en in 2019 17 zieken. Salmonella en campylobacter worden regelmatig aangetroffen in pluimveevlees, maar dat betekent niet de geregistreerde uitbraken veroorzaakt zijn door de consumptie van pluimveevlees.Geen meldingsplicht
Aan de andere kant worden niet alle ziektegevallen geregistreerd. Voor salmonellose en campylobacteriose geldt namelijk in Nederland geen meldingsplicht. Volgens het RIVM-rapport zijn er in 2020 888 salmonellose-gevallen in het laboratorium bevestigd, en 3.942 gevallen van campylobacteriose.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst