Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat eiwit uit onze insecten kwalitatief vergelijkbaar is met melkeiwit. In september zullen er proeverijen gaan plaatsvinden bij de Floriade waarbij voedsel met insecteneiwit wordt geserveerd. -Foto: Canva
In dit artikel
Gezond, veilig en duurzaam voedsel leveren voor mens, dier en plant. Dat is de missie van Ÿnsect, een van âs werelds grootste producenten van insecteneiwitten en -meststoffen. Het Franse bedrijf hoopt met een proeverij in september de Floriadebezoekers over de streep te trekken. âVoedsel van insecteneiwit ziet er helemaal niet gek of vies uit, het is gewoon lekkerâ, zegt Pablo Pena, business developer voor Ÿnsect Nederland.
Innovatief
Wetenschap en milieuactivisme zijn de pijlers onder het bedrijf. Pena: âOnze business is heel innovatief, wetenschappelijk onderzoek is de drager. We maken producten die nog niet eerder zijn ontwikkeld. Het milieuactivistische schuilt hem in het oog voor duurzaamheid. Hoewel, als men duurzaam ziet als geen vlees eten, dan zijn we uitgepraat. Insecten zijn nu eenmaal dieren. Maar we kweken deze insecten op een heel efficiënte manier in volledig geautomatiseerde vertical farms.â Syta de Visser, verantwoordelijk voor communicatie en marketing Ÿnsect Nederland, vult aan: âDat betekent dat we met robots werken en met kratten de lucht in gaan. Daardoor hebben we relatief weinig ruimte nodig. Het voer voor de dieren bestaat uit reststromen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie en we gebruiken weinig water. Daarnaast wordt de hele larve gebruikt, zelfs dat wat overblijft na de oogst, is geschikt als meststof voor planten. Alles wordt gebruikt. Daardoor hebben onze eindproducten een daadwerkelijk kleinere CO2-voetafdruk.âGeen appeltje eitje
Toch is het allesbehalve appeltje-eitje om de ingrediënten, onder andere gemalen als meel, eiwitpoeder en olie, ook daadwerkelijk als voedingscomponent op de markt te krijgen. Juist door het innovatieve karakter, want het is een dusdanig nieuwe business dat de European Food Safety Authority (Efsa) pas op 13 april van dit jaar haar goedkeuring heeft gegeven. Een heel belangrijke stap, vindt Pena. âDe nu geldende regelgeving zorgt voor versnippering. Alleen al in Europa. Elke lidstaat mag zijn eigen maatregelen voor het accepteren en produceren van insecten voor food bepalen. Zo mogen we ze in Nederland produceren en het eindproduct vermarkten, maar in Frankrijk mogen we ze wel produceren, niet vermarkten. In Spanje mogen we de eindproducten wel vermarkten, maar niet produceren en in Italië mag geen van beide. Daarom is het wachten op het Novel Food Agreement. Dat maakt aan al deze verschillen een einde. De Europese Commissie is daarvoor nu aan zet en de goedkeuring van de Efsa is daarbij heel belangrijk.â Als dit akkoord er is, dan kan de markt nog wel eens heel hard gaan groeien, hopen Pena en De Visser. De Visser: âDe wereldbevolking groeit en met onze producten kunnen we die voeden. Onderzoek van de universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat eiwit uit onze insecten kwalitatief vergelijkbaar is met melkeiwit. Maar we willen benadrukken dat we niets willen vervangen. We willen bewuste consumenten juist een nieuwe keuze voorschotelen. Ik hoop dat er in 2030 een heel nieuw supermarktschap is, dat vol ligt met producten op basis van insecteneiwit.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst