De app legt een verbinding met de vriezer of koelkast. Wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel nadert, krijgt de gebruiker een notificatie. - Foto: Canva/fuzzbones0
Studenten van HAN University of Applied Sciences hebben een app ontwikkeld om voedselverspilling te verminderen. De app ShelfLife is dinsdag 12 april gepresenteerd op het duurzaamheidscongres Circular@WUR van Wageningen UR.
Volgens student Kjell Teerink wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel weggegooid in Nederland. “Iedere kilo verspild voedsel betekent dat 3 kilo CO2 onnodig is uitgestoten.”
Verbinding met vriezer of koelkast
De app legt een verbinding met de vriezer of koelkast. Wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel nadert, krijgt de gebruiker een notificatie. Teerink: “We kunnen ook recepten opnemen in de app, die bijvoorbeeld stimuleren dat mensen gezond eten of dat ze seizoensgebonden producten gebruiken.”
De app verzamelt data over de voeding van de gebruiker. Teerink: “Zo krijgen supermarkten en voedingsfabrikanten informatie over wat we doen met onze voeding. Zo kunnen we verspilling verminderen. Wij vinden dat de gebruiker betaald moet krijgen voor het leveren van deze data.”