Skip to content

Nieuwe app vermindert voedselverspilling

Studenten van HAN University of Applied Sciences hebben een app ontwikkeld om voedselverspilling te verminderen.

De app legt een verbinding met de vriezer of koelkast. Wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel nadert, krijgt de gebruiker een notificatie. - Foto: Canva/fuzzbones0

De app legt een verbinding met de vriezer of koelkast. Wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel nadert, krijgt de gebruiker een notificatie. - Foto: Canva/fuzzbones0

Studenten van HAN University of Applied Sciences hebben een app ontwikkeld om voedselverspilling te verminderen. De app ShelfLife is dinsdag 12 april gepresenteerd op het duurzaamheidscongres Circular@WUR van Wageningen UR.

Volgens student Kjell Teerink wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel weggegooid in Nederland. “Iedere kilo verspild voedsel betekent dat 3 kilo CO2 onnodig is uitgestoten.”

Verbinding met vriezer of koelkast

De app legt een verbinding met de vriezer of koelkast. Wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum van een voedingsmiddel nadert, krijgt de gebruiker een notificatie. Teerink: “We kunnen ook recepten opnemen in de app, die bijvoorbeeld stimuleren dat mensen gezond eten of dat ze seizoensgebonden producten gebruiken.”

De app verzamelt data over de voeding van de gebruiker. Teerink: “Zo krijgen supermarkten en voedingsfabrikanten informatie over wat we doen met onze voeding. Zo kunnen we verspilling verminderen. Wij vinden dat de gebruiker betaald moet krijgen voor het leveren van deze data.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur