Foto: Canva/ Neirfy
In dit artikel
Vleesvervangers op basis van soja is stap 1. Maar eiwit van microben en schimmels wordt de echte gamechanger.
Vleesvervangers hebben in een paar jaar tijd een enorme opmars gemaakt. Het succes van De Vegetarische Slager met zijn imitatievlees van soja heeft breed navolging gekregen. Elke zichzelf respecterende voedselproducent heeft zich op deze markt gestort, zodat de winkelschappen nu vol liggen met burgers van allerlei merken. Als dat maar goed gaat. Prijsconcurrentie kan bijna niet uitblijven en dan gaat de lol er snel af.
Schimmels en bacterieculturen
Intussen heeft een mogelijk interessanter ontwikkeling vaart gekregen: volwaardige eiwitten gemaakt met schimmels en bacterieculturen. In Denemarken bouwt het Israëlische bedrijf Remilk nu een fabriek voor productie van melkeiwit met behulp van microben. Net als bij schimmeleiwit (mycoproteïne) neemt in dit model een micro-organisme de rol over die vee vervult in de traditionele voedingsketen: het maakt eiwit uit plantaardige grondstoffen. Het is daarmee ook wezenlijk anders dan het bewerken van soja tot sojaburgers enerzijds en kweekvlees (dierlijk product zonder dier) anderzijds. Een soort van derde weg.
In potentie efficiënter
De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven hieraan gewerkt. De concepten zijn er, het is nu vooral een kwestie van opschalen en uitrollen. De mogelijke voordelen zijn groot. Microvee is in potentie efficiënter dan echt vee en heeft geen last van een aantal problemen die de veehouderij wel heeft, denk vooral aan kwesties rond dierenwelzijn. Maar vooral ook zijn het goed beheersbare processen die op den duur efficiënte en grootschalige productie mogelijk maken. Dus een lage voetafdruk en vooral: lage kosten.
In tal van voedingsproducten zijn nu dierlijke eiwitten verwerkt die zich prima laten vervangen door myco- of microbeneiwit. En als daar naast een morele een puur economische drijfveer bij komt, dan kon dat wel eens heel groot worden.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp